Познато је да се у манастиру Тумане код Голупца дешавају чуда. Молитве упућене овом свецу, лече многе болести, а најновија сведочења говоре о томе да је овај светац опоравио чак и људе који су били у коми. Медицински отписане, молитва их је повратила.

М. М. из великог Лаола дошла је са сином у манастир Тумане да заблагодари Светом Зосиму. Док је био у коми, услед пуцања бубрега, она је долазила у манастир да му се читају молитве.

Pročitajte i  Живот и рад првих поглавара СПЦ: Како је Српска архиепископија постала патријаршија и на кога је цариградски патријарх бацио проклетство

Након молитве, син се пробудио из коме, вратило му се памћење, и свакога дана се све боље осећао. Напослетку је био исцељен.

Ј. Д. из Смедеревске Паланке био је неколико дана у коми. Његова кћерка је позвала манастир Тумане да се братија моли за оздрављење.

Код кивота Светог Зосима прочитана је молитва. Готово у исто време, Д. се пробудио из коме. Чим је изашао са лечења, дошао је у манастир и заблагодарио светитељу.

Многобројна сведочења о чудесним исцељењима код моштију Светог Зосима испуњавају летопис Манастира Туман. Ови свети примери јасно сведоче веру и љубав народа према Богу и светитељу.

Pročitajte i  14 правила за одлажење у цркву: Ако желите заиста да будете синови Христови испоштујте 14 канонских услова

Осећајући да је манастир Туман једна од највећих православних светиња, вековима га зову Ђердапски Острог, препознајући исти благодатни дар исцељивања код Светог Василија и Светог Зосима.

Многи долазе тужни и болешћу утучени. Из светиње одлазе радосни и здрави. Сигурно је то да ко једном дође и осети благослов Божји, туманској светињи изнова се враћа.

У на­ро­ду бра­ни­чев­ског кра­ја ве­ко­ви­ма жи­ви пре­да­ње да се Пре­по­доб­ни Зо­сим Си­на­ит упо­ко­јио ка­да га је не­хо­ти­це ра­нио Ми­лош Оби­лић, ко­ји је имао двор у не­по­сред­ној бли­зи­ни ма­на­сти­ра Ту­ма­н и ко­ји је у ње­го­вој око­ли­ни обич­но ло­вио. Сви пу­то­пи­сци ко­ји су се на­шли у Ту­ма­ну то­ком XИX ве­ка са ма­ње и ви­ше де­та­ља опи­са­ли су спо­ме­ну­то пре­да­ње.

Pročitajte i  Крстопоклона недеља: У трећу недељу Великог поста сви који посте морају урадити следеће!

Вековима је гроб, касније мошти преподобног Зосима, у великом поштовању народа. О томе су записана и многа сведочанства, попут овог.

Телеграф

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име