Čudotvorna ikona Bogorodica Kikoska iz Mušutišta je kopija čudotvorne ikone Bogorodice iz manastira Kikos na Kipru, koju je naslikao Sveti Luka u I veku naše ere. Po uzoru na ovu ikonu u 19. veku je naslikana ikona Majke Božije koja se po kiparskoj, takođe, naziva „Kikoska“ ili Kikotusa.

Razlika između ove dve ikone je u tome što na Mušutiškoj ikoni Hristos drži otvoren svitak i u uglovima su prikazani likovi apostola: Jovana, Mateje, Marka i Luke. U Mušutištu se, nažalost, malo znalo o ovoj ikoni Majke Božije, kojoj čak ni monahinje nisu davale preveliku pažnju.

Značaj Bogorodice Mušutiške jedino je prepoznao otac Stefan, tadašnji iguman manastira Sveti Arhangeli kod Prizrena. Otac Stefan je zamerao mati Katarini, igumaniji manastira Svete Trojice u Mušutištu, što ne čita svaki dan Akatist pred ovom ikonom. Kada je došla ta kobna 1999. monahinje iz manastira Svete Trojice nisu sa sobom ponele ovu ikonu. Nažalost, manastir je podelio sudbinu svog naroda i zapaljen je 15. juna 1999. godine. Dve nedelje posle skrnavljenja ove svetinje monahinje su došle u manastir u pratnji engleskog generala KFOR-a i episkopa Atanasija Jeftića.

Pročitajte i  Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg: Velika pravoslavna svetinja u centru Subotice

Ušavši u zapaljeni manastir monahinje su videle svuda garež i pepeo, ali kada su dublje zakoračile u manastir, tačnije pred oltarom sa leve strane, stajala je netaknuta ikona Bogorodice Mušutiške. Ugledavši je netaknutu monahinje su u svojim srcima posle bola osetile neizmernu radost. Uzevši je u ruke mati Katarina je primetila da čak čaršav i sto na kome je ikona bila nisu izgoreli.

Pročitajte i  Sutra je Sveti Prokopije: Narodni običaji nalažu da OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca
Manastir Svete Trojice u Mušutištu, pre rušenja

Od tog dana ikona Bogorodice Mušutiške se provobitno nalazila u manastiru Gračanica da bi 2000. bila premeštena u manastir Končul kod Raške, gde vernici svakodnevno dolaze na poklonjenje.

O ovoj čudotvornoj ikoni iz Mušutišta pišu razni eparhijski listovi SPC, takođe jedan sveštenik braničevske eparhije svedoči o njenim moćima. Ikona je nedavno restaurirana i nalazi se sa desne strane nanosa (Đakonikona) i celivajuća je.

Treba pomenuti još jednu sličnost Bogorodice Kikoske iz Mušutišta i one sa Kipra.

Naime, u manastiru Kikos na Kipru u 14. veku je podmentut požar i Bogorodica Kikoska je, takođe, posle požara nađena netaknuta. Tako da, može se slobodno reći, pored istog imena ove dve čudotvorne ikone vezuje i ista sudbina.

Pročitajte i  Evo šta treba uraditi sa brojanicom ako pukne: Ona nije modni detalj već jedna od najstarijih molitvi

Danas u manastir Kikos na Kipru dnevno dođe i po nekoliko hiljada vernika da se poklone ovoj čudotvornoj ikoni koja stoji ispred oltara, ali zbog njene veoma jake Božanske moći i lepote vernicima nije dozvoljeno da joj vide lice (ikona je prekrivena čaršavom do pola) ali mogu je celivati.

Ikona Bogorodice Kikoske se još naziva milosnom jer je izvor milosti i praznuje se 21. septembra na praznik Male Gospojine.

Izvor: Mediasfera, Rasen

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime