Čudotvorna voda: Mesto u Srbiji gde je Toplica Milan lečio svoje rane

0
1467

Banja Vrujci je od davnina poznata kao mesto gde izvire lekovita voda koja pomaže u lečenju mnogih vrsta oboljenja.

Jedna od starih legendi kaže da je svoje teške rane zadobijene u borbama u ovoj banji lečio i veliki junak Toplica Milan. On je po povratku sa bojišta prolazio kroz Banju Vrujci u kojoj je proveo nekoliko dana. Tokom boravka u banji on je pio i na rane stavljao lekovitu vodu. Predanje kaže da mu je baš ova voda  pomogla da isceli sve svoje rane.

Pročitajte i  Potpuno genijalno: Pogledajte remek-dela arhitekture brutalizma na prostorima stare Jugoslavije

Temperatura vode termalnih izvora u Banji Vrujci je u rasponu od 21˚C (najniža zabeležena vrednost) od 31˚C (najviša zabeležena vrednost), ali se najčešće temperatura vode kreće od 26˚C do 27˚C.

Na osnovu izveštaja Instituta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju RS i Zavoda za interne bolesti “dr Vlastimir Godić” iz Beograda, konstatovano je da voda može pomoći u lečenju mnogih oboljenja:

  1. Oboljenja mokraćnih puteva i bubrega,
  2. Bolesti lokomotornog aparata,
  3. Raznih oblika reumatizma i
  4. Hroničnih ginekoloških oboljenja.
Pročitajte i  Skriveni biser Srbije: Milivska klisura je pravi raj na zemlji

Tokom cele godine, banju posećuju turisti koji dolaze i svih krajeva naše zemlje, ali i inostranstva, gde pronalaze svoju oazu mira. Naravno, banja je najposećenija tokom letnjeg perioda jer sa svojim prelepim bazenima predstavlja idealno mesto za predah od svakodnevnice. Otvoreni i zatovoreni bazeni u Banji Vrujci se svakog dana pune prazne čistom, ispitanom lekovitom termalnom vodom.

Pročitajte i  BOG NIKOME DUŽAN NE OSTAJE: Nakon tragedije jedne porodice kod Požerevca NIKAO JE MANASTIR u kome se događaju čuda

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime