Чудотворна вода: Место у Србији где је Топлица Милан лечио своје ране

0
1791

Бања Врујци је од давнина позната као место где извире лековита вода која помаже у лечењу многих врста обољења.

Једна од старих легенди каже да је своје тешке ране задобијене у борбама у овој бањи лечио и велики јунак Топлица Милан. Он је по повратку са бојишта пролазио кроз Бању Врујци у којој је провео неколико дана. Током боравка у бањи он је пио и на ране стављао лековиту воду. Предање каже да му је баш ова вода  помогла да исцели све своје ране.

Температура воде термалних извора у Бањи Врујци је у распону од 21˚Ц (најнижа забележена вредност) од 31˚Ц (највиша забележена вредност), али се најчешће температура воде креће од 26˚Ц до 27˚Ц.

На основу извештаја Института за физикалну медицину и рехабилитацију РС и Завода за интерне болести “др Властимир Годић” из Београда, констатовано је да вода може помоћи у лечењу многих обољења:

  1. Обољења мокраћних путева и бубрега,
  2. Болести локомоторног апарата,
  3. Разних облика реуматизма и
  4. Хроничних гинеколошких обољења.

Током целе године, бању посећују туристи који долазе и свих крајева наше земље, али и иностранства, где проналазе своју оазу мира. Наравно, бања је најпосећенија током летњег периода јер са својим прелепим базенима представља идеално место за предах од свакодневнице. Отворени и затоворени базени у Бањи Врујци се сваког дана пуне празне чистом, испитаном лековитом термалном водом.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име