Чупамо га мислећи да је коров, а у ствари не знамо да је лек за многе болести

0
5095

Користио се још у Старом Египту, дуже од миленијума се узгаја у Кини и Индији, Французи од њега праве различита традиционална јела и чорбе… Једино ми газимо по њему, чупамо га и бацамо као коров!

тушт

Тушт је једногодишњи, али врло упоран “коров” који, ка­да нам се једном настани у башти или дворишту, тешко га се можемо решити (најчешће се настањује ис­под парадајза – потражите га прво тамо).

Биљка која се често сматра коровом заправо је и бесплатна храна и невероватан природни лек! Зато изађите напоље и погледајте шта се све скрива у вашем дворишту.

Тушт (портулаца олерацеа) ћете препознати по меснатим, сочним листовима и жутим цветовима. Његова репутација да је само коров произилази из чињенице да расте у различитим условима, од плодног баштенског ђубрива до пустих делова и камења.

тушт

Отпорност ове биљке се огледа у чињеници да њено семе може опстати у земљишту чак 40 година. Тушт потиче из Персије и Индије, али данас расте широм света. Постоје докази који потврђују да се може користити за третирање разних здравствених проблема.

Pročitajte i  Правила која важе за све грађане: У тренутку кад број оболелих расте, ОВО морате знати!

Истраживачи су открили да тушт садржи више антиоксиданата од спанаћа и да је концентрација омега 3 масних киселина већа од количине која се може наћи у неким рибљим уљима. Чињеница да је прикладна за вегетаријанце и вегане такође иде у прилог овој биљци.

1. Има чак шест пута више витамина Е од шпаната
2. Седам пута више бета-каротена него шаргарепа
3. 25 мг витамина Ц (20% препорученог дневног уноса) магнезијум, калцијум, гвожђе, витамин Б2, калијум, фосфор и манган

тушт

Антиоксиданти побољшавају генерално здравље и поспешују имунитет. Они се сматрају главним помагачима код срчаних болести, артеросклерозе, карцинома, губитка памћења и губитка вида услед старости.

Омега 3 масне киселине смањују ризик од реуматског артритиса, Алцхајмерове болести и деменције, астме, срчаних болести и депресије.

Тушт је богат витамином А који спречава поједине врсте карцинома и побољшава вид. 100 г тушта пружа 44% препорученог дневног уноса витамина А. Такође је богат витамином Ц и Б витаминима, укључујући и рибофлавин, пиридоксин и ниацин, каротеноиде и трагове минерала попут гвожђа, магнезијума и калцијума.

Pročitajte i  Запечен млади кромпир - Сочан и хрскав право из рерне ОДУШЕВИЋЕ све!

тушт

Делује на подизање имунитета, по­бољшава рад и јачање срца и крвних судова те врло благо де­лује против нервозе и стреса, побољшава пробаву, здравље и еластичност коже. Делује антибактеријски и противгљи­вично, а може помоћи и код депресије. Осушени листићи тушта имају 16% актив­них антидепресивних супстанци. У ту сврху кува се као чај.
Као свежа биљка тушт је у исто време и диуретик и благи лаксатив, па је савршена биљка за мршављење.

Тушт је врло користан за мокраћне или пробавне тегобе. Има антигљивично и антимикробно деловање. Користан је и код кожних болести – позитивно делује на акне, псоријазу и др.

Запамтите да тушт брзо почиње да губи своју хранљиву вредност одмах након брања, уколико вам је башта превише мала или мислите да ће заузети целу башту, можете га гајити и унутра као кућну биљку.

Pročitajte i  "Пролећна песма" Десанке Максимовић: Најлепша ода пролећу од које трепере сва срца

Узмите празну посуду или шта год вам одговара, земљу и органско семе тушта. Посадите семе и одржавајте влажност земље (пазите да не заливате превише) и осетите радост како ваш мини-тушт расте.

тушт

На Блиском истоку се тушт продаје у сноповима и људи га користе за припремање разних јела. Често се сматра “освежавајућом храном” у топлим крајевима. Такође се користи за припремање неких типичних медитеранских јела.

Тушт има благо сланкаст, помало неутралан, слузав укус који многима јако при­ја, поготово ако се једе као салата. Но, од њега се може, као и од било којег зеленог лиснатог поврћа, припремити супа, вариво, рижото, кајгана, можете га за­пећи у рерни и сл.

Издинстајте га са белим и црним луком и парадајзом или припремите здраву салату са мало маслиновог уља и лимуновог сока. Тушт је савршен и здрав састојак за припрему ваших омиљених супа и шејкова.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име