ČUVENI ĆIRA PONOVO NA PRUZI: Počinje sezona na Šarganskoj osmici

0
1738

Otpočela je letnja sezona saobraćaja muzejsko-turističkog voza “Nostalgija” na Šarganskoj osmici.

Voz će saobraćati svakodnevno na relaciji Mokra Gora-Šargan Vitasi-Mokra Gora sa dva redovna i dva fakultativna polaska.

Redovni polasci su u 10.30 i 13.30, a fakultativni se uvode po potrebi u zavisnosti od interesovanja u 8 i u 16.10. Saopšteno je da su cene iste kao i prošle sezone, tako da karta za odrasle košta 600 dinara, a za decu od šest do 14 godina 300 dinara.

Pročitajte i  Оригинални амерички хот дог из Hot Dog & Pizza Factory на Mister D апликацији

ćira

Za Mokru Goru, kako navode, posebno su zainteresovani gosti iz Kine, Japana, Koreje, ali i iz cele Evrope, a broj posetilaca se svake godine povećava, tako da su kapaciteti u aprilu,maju i u prvoj polovini juna popunjeni.

Zimska sezona voza “Nostalgija” najavljena je za period od 24. decembra od 16 februara 2017. godine, kada će ovaj voz saobraćati na relaciji Mokra Gora-Jatare-Mokra Gora, sa polaskom iz stanice Mokra Gora u 11.45.

Pročitajte i  Укуси домаћих посластица из Caffe Chiara од сада доступни на Mister D

Šarganska osmica dobila je ime po tome što je nadmorska visina od 300 metara uspela da se savlada usponom preko brda praveći broj 8.

Od Užica preko Šarganskog prevoja prema Višegradu, a odatle prema moru i Dubrovniku, Šarganska osmica je saobraćala tačno 49 godina i 25 dana. Voz je ukinut 24. februara 1979. godine zbog procene stručnjaka da je neisplativ.

Pročitajte i  Play Pasta од сада на Mister D

Tačno 24 godine nakon ukidanja, voz je ponovo počeo da ide čuvenom trasom.

Danas je on prava turistička atrakcija.

Čuvenim Ćirom, kako ga je narod zvao, proći ćete kroz 22 tunela, više od 5 mestova, popeti se na nadmorsku visinu od 300 km i sve to na ukupnoj razdalji od 15 440 kilometara.

Izvor: Kurir

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име