Čuveni major Lister sa Košara: Neverovatna i potresna priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku

0
1029
Foto: Jutjub/printskrin

U borbi na karauli Košare život je izgubio i pas, major Lester. U moru herojskih priča i ličnih tragedija koje je doživljavalo više od stotinu vojnika tokom dvomesečnog pakla na Košarama, jedna je ostala u zapećku, to je priča o jednum psu, psu sa činom majora.

Lister nije bio jedini pas na karauli Košare, tu su bili i Nez, Crni, Maksimilijan…ali Lister je, pričaju vojnici, bio sinonim za dostojanstvo, hrabrost i odanost. Bio je omiljen među vojskom i prepoznatljiv po tome što nije voleo druge pse. Čin majora je zaslužio jer je od 1992, godine dobro izvršavao zadatke u miru, a još bolje u ratu.

Pročitajte i  30 zaboravljenih reči srpskog jezika: Nekada su se stalno koristile, a danas ih niko ne zna

Priča se da je 1995. godine, svojom pribranošću spasao sebe, mečku i mečiće sigurne smrti. Naime, jedno veče vojska je kopala rupu u koju bi zatrpavali smeće, kada su iz mrklog mraka začuli zvuke. Ubeđeni da im se približava neprijatelj, viknuli su „Vojska Jugoslavije stoj!“, ali se niko nije odazivao.

Lister, prepoznatljivo zategnut kao struna, nije se popeo na zadnje dve noge, što je bio znak da se približava životinja, ali nije ni režao i pomerao uši kako bi dao znak da dolazi čovek. Vojska je zbog njega ostala pribrana i nije pripucala, pa je bljesak logorske vatre otkrio da se u mraku zapravo čuju mečići i mečka.

Pročitajte i  Nebojša Glogovac bi danas proslavio rođendan: Njegova supruga JEDNOM REČENICOM pokazala koliko joj NEDOSTAJE!

Slična situacija desila se 1998. godine kada je Lister krenuo u patrolu. U trenutku kada se približio medved, Lister se popeo na dve noge, a njegovo držanje uplašilo je medveda koji je uz krike nastavio dalje.

– Za vreme ratnog stanja, nikada nije bio uplašen, čak ni pored onolike artiljerije i avio-bombi, dostojanstveno je držao položaj. Na komandu „čuvaj“, licu koje je čuvao ni đavo nije smeo prići – pričaju vojnici za portal Čojstvo.

Pročitajte i  U našim banjama možete naći smeštaj i za 400 dinara, a evo koje sve boljke možete izlečiti

Poslednji put zacvileo je na Vaskrs, 1999. godine. Uz svog tadašnjeg vodnika Ivana Vasojevića „Jaguara” ostao je do samog kraja, u toj akciji na Opljazu, kod Musine Kuće, obojica su poginuli u prvom rafalu, a uz njih su živote izgubili i Predrag Bogosavljević, Milenko Božić, Darko Bjelobrk. Prvi rafal ih je presekao, drugo odeljenje je čulo Listerovo zavijanje, sledeći rafal kada je usledio više se ništa nije čulo…

Preuzeto ISKRA/Šajkača

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime