Сви знамо колико је цвекла здрава јер је богата витаминима, фолном киселином и комплексом Б витамина ( Б2, Б3, Б6), затим јодом и минералима – натријумом и калијумом.
Цвекла потпомаже стварање црвених и белих крвних зрнаца, стварање антитела у имуном систему, утиче на правилан рад нервног и дигестивног система, изглед коже, јод потпомаже правилно функционисање штитне жлезде, а натријум и калијум утичу на правилан рад можданог ткива и развој мишића.
Када бирате цвеклу за зимницу потрудите се да изаберете најсвежију, са лишћем које подсећа на блитву. Уколико га нема, цвекла може бити стара до 2-3 недеље, а када већ бирате, бирајте меснате, чврсте плодове јарке боје.
Састојци ѕа меру од 9 тегли:
5 5g цвекле,
500 ml сирћета,
2 l воде,
60 g соли,
80 g шећера,
1 кесица конзерванса.
Припрема:
Цвеклу опрати, па одстранити врхове са обе стране. Послагати у већи и дубљи лонац, па налити воду. Треба да има доста воде, јер ће се дуже кувати, бар 2 сата.
После сат и по, узети нож или виљушку па избоцкати цвеклу да видите колико је скувана. Слободно је прободите до средине, да видите да ли је у средини још тврда, па докувати још неких пола сата. Процедити и оставити да се потпуно охлади.
У други лонац сипати сирће, воду, со и шећер и прокувати. Када проври склонити са ватре и поклопити. После 10 минута додати конзерванс и промешати, брзо ће се отопити.
Охлађену цвеклу ољуштити, може и прстима, опрати, па сећи на традиционалне колутове. Пунити тегле тако што ћете положити теглу на длан и онда водоравно слагати колут на колут, тако се најбоље попуни унутрашњост, а онда окренути теглу у вертикално и завршити слагање.
Сваку теглу залити охлађеним преливом од сирћета, тако да течност буде центиметар изнад цвекле. Стављати целофан и поклопце и одлагати на суво и тамно место до служења.
domacirecepti.net