Pomodarstvo ili hrišćanski čin: Da li je pravilno prekrstiti se svaki put kada prolazimo pored crkve

3
7242

Već godinama unazad svedoci smo da se ljudi čim ugledaju crkvu ili pored nje prolaze, bilo pešice, bilo u prevozu, krste.

I dok jedni smatraju da je u pitanju mehanička radnja, koja nema nikakve veze sa verom i povezivanjem sa Bogom, drugi u ovom činu vide izraz poštovanja prema svetinji i veri.

Pitanje koje se nameće je da li je to pomodarstvo, nekakav fenomen prihvaćen od većine ili je hrišćanski čin?

Pročitajte i  U ovom gradu letuju mnogi Srbi, a ne znaju njegovu veličanstvenu istoriju: Bio je deo Nemanjine Raške, Srpske despotovine, Kraljevine i Srpskog carstva

“Smatram da je takav čin apsolutno hrišćanski. Onaj ko oseti potrebu da se na taj način, makar i samo na trenutak približi Bogu, ne čini ništa loše. Krst ima dve “linije”. Horizontalna i vertikalna linija predstavljaju ljubav i simbolizuju ljubav prema Bogu”, objasnio je jednom prilikom sveštenik Saša Đurđević za Dnevno.

Sa druge strane sociolog Ratko Božović smatra da ovaj čin jedna vrsta neverbalne komunikacije, navike i mehaničke reakcije.

Pročitajte i  GDE SE KRIJE ZAKOPANO SRPSKO BLAGO: Legende o zakopanom blagu popa Martina

“Mišljenja sam da je to jedna forma navike ili mehanička reakcija. Mladi to ranije nisu radili, a sada ih masovno vidimo kako se krste na javnom mestu. To su sigurno videli od starijih. Međutim, smatram da kod pojedinaca sve to polazi od unutrašnjeg zbivanja. Mnogi ljubav prema Bogu ispoljavaju na taj način. To je neka vrsta empatije, osećajnosti, emocije…Dakle, kod nekih je manir, a kod drugih je unutrašnji osećaj”, objašnjava sociolog.

Pročitajte i  Probajte osvežavajuću salatu crveno more: Pravi letnji obrok, lagan i preukusan

Kao i u svemu mišljenja su podeljena, a nekog zvaničnog obrasca da li si veći hrišćanin ako se krstiš i moliš kad prolaziš pored crkve ili ako to ne radiš, a živiš časno, nema. Kao što vidimo, stvar je individualna, i zavisi od osobe i njenih potreba.

(Opanak)

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

 1. Poštovani !
  Upravo sam pročitala ……da li je pomodarstvo prekrstiti se ispred crkve , ili je to hrišćanski čin ?
  Devedesetih godina sam bila u Grčkoj , starija gospođa je meni i mojoj sestri rekla da je to poželjno učiniti ako smo hrišćani , da je u Grčkoj to normalno učiniti , da je to čin poštovanja i ljubavi .
  Ne znam koliko je to ispravno , nikako ne mogu da razumem zašto bi to bilo pomodarstvo ?
  Što se mene tiče , svako neka čini kako ga volja , ja ću po svome .
  Svako dobro , srdačan pozdrav !

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime