Помодарство или хришћански чин: Да ли је правилно прекрстити се сваки пут када пролазимо поред цркве

3
7580

Већ годинама уназад сведоци смо да се људи чим угледају цркву или поред ње пролазе, било пешице, било у превозу, крсте.

И док једни сматрају да је у питању механичка радња, која нема никакве везе са вером и повезивањем са Богом, други у овом чину виде израз поштовања према светињи и вери.

Питање које се намеће је да ли је то помодарство, некакав феномен прихваћен од већине или је хришћански чин?

Pročitajte i  Да ли је ГРЕХ ако човек не пости? Отац Гојко објаснио колико је пост значајан

“Сматрам да је такав чин апсолутно хришћански. Онај ко осети потребу да се на тај начин, макар и само на тренутак приближи Богу, не чини ништа лоше. Крст има две “линије”. Хоризонтална и вертикална линија представљају љубав и симболизују љубав према Богу”, објаснио је једном приликом свештеник Саша Ђурђевић за Дневно.

Са друге стране социолог Ратко Божовић сматра да овај чин једна врста невербалне комуникације, навике и механичке реакције.

Pročitajte i  Рођени брат Павла Вуисића био је ИСТО ГЛУМАЦ - Сви смо га гледали у ОВИМ легендарним остварењима, а нисмо имали појма КО ЈЕ!

“Мишљења сам да је то једна форма навике или механичка реакција. Млади то раније нису радили, а сада их масовно видимо како се крсте на јавном месту. То су сигурно видели од старијих. Међутим, сматрам да код појединаца све то полази од унутрашњег збивања. Многи љубав према Богу испољавају на тај начин. То је нека врста емпатије, осећајности, емоције…Дакле, код неких је манир, а код других је унутрашњи осећај”, објашњава социолог.

Pročitajte i  Српска глумица са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ напустила земљу: Постала светски позната, а данас води школу

Као и у свему мишљења су подељена, а неког званичног обрасца да ли си већи хришћанин ако се крстиш и молиш кад пролазиш поред цркве или ако то не радиш, а живиш часно, нема. Као што видимо, ствар је индивидуална, и зависи од особе и њених потреба.

(Опанак)

Inicijalizacija u toku...

3 KOMENTARA

 1. Poštovani !
  Upravo sam pročitala ……da li je pomodarstvo prekrstiti se ispred crkve , ili je to hrišćanski čin ?
  Devedesetih godina sam bila u Grčkoj , starija gospođa je meni i mojoj sestri rekla da je to poželjno učiniti ako smo hrišćani , da je u Grčkoj to normalno učiniti , da je to čin poštovanja i ljubavi .
  Ne znam koliko je to ispravno , nikako ne mogu da razumem zašto bi to bilo pomodarstvo ?
  Što se mene tiče , svako neka čini kako ga volja , ja ću po svome .
  Svako dobro , srdačan pozdrav !

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име