Да ли кумство сме да се одбије? Свештеник дао одговор на питање које мучи све!

0
8879
Фото: Јутјуб/принтскрин

Kум је некада био само један за читав род, али данас свака породица има свога кума. Он је главни сведок пред Богом и људима на венчању, он крштава децу, венчава децу и везан је за ту породицу све до смрти.

Изабрати некога за кума крупна је одлука, а с друге стране веома је велика одговорност када нас неко изабере за ову битну улогу.

Нажалост, у данашње време прва помисао када нас неко пита да ли хоћемо да будемо кум/кума, јесте да ли имамо довољно новца да оправдамо у потпуности ову улогу у животу драгих нам људи. У нашем народу вековима постоји изрека “кумство се не одбија”, а ево какве вас последице очекују уколико одбијете ову важну улогу, према старом народном веровању:

Pročitajte i  Београд је изменио чак 15 имена у својој историји: Сви знамо за Сингидунум, а ево која су остала

Једно од веровања гласи, да ако одбијете да будете кум на венчању, кроз живот ће вас пратитти несрећа и никада нећете пронаћи своју сродну душу, јер сте одбили да пред Богом и људима сведочите о браку двоје људи.

Неки људи верују да поред несреће у љубави одбијање кумства доноси и усамљеност до краја живота и да човек који је одбио кумство неће поред себе имати правог пријатеља.

Pročitajte i  Најпростији рецепт за савршено укисељен купус! У само пар корака до савршене зимнице

– Kум је особа од поверења, најчешће најбољи пријатељ. Ако вас за кума позове неко ко вам није близак, логично је да ћете се двоумити. И зато је најбоље бити искрен – каже архимандрит Никитовић.

Друго народно веровање, јесте да човек који одбије да кумује на крштењу детета никада неће имати порода. Другим речима сам неће моћи да има децу и шири сопствену породици, јер није спреман да на себе преузме једну велику духовну обавезу.

– Таман посла! То су обична сујеверја која се крше са православљем. Kум треба да буде духовни водич свом кумчету. Да га води кроз живот и буде ослонац. А како то да буде ако не жели – пита Никитовић.

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ЗАДИВИО КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТУ! Звали су га Човек од челика: Једним потезом оставио је БЕЗ ТЕКСТА

Додаје да је кумство сада доста другачије него што је раније било. Стара кумства су била одржаванија и на неки начин јача, док се данас на овакав чин више посматра кроз некакву материјалну призму.

– Може се лако десити да човек кума бира према материјалном стању, не би ли тако себи у блиској будућности прибавио корист. Е, ни то није утемељено у православљу – јасан је архимандрит.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име