И овога пута настављамо са саветима нашег уваженог академика, истакнутог неуропсихијатра и психотерапеута Владете Јеротића. Једно од “50 питања и 50 одговора из хришћанско – психотерапеутске праксе” односи се на Србе као нацију, односно на наш карактер у ком доминира и велика нестрпљивост.

О томе зашто смо нестрпљиви као нација и одакле води порекло та нестрпљивост своје мишљење дао је уважени академик Јеротић:

vladeta-jerotic

“Не знам да ли смо баш најнестрпљивији народ на свету, али видим, чујем, знам да наше нестрпљење води до животне угрожености. Подсећам да нас је Јован Цвијић давно, тачно и неумитно окарактерисао као “виолентне Динарце”, уздржавајући се (као научник) од било каквог субјективног суда оваквог одређивања српског карактера.

Pročitajte i  ПОЈЕДИТЕ СВЕ МРВИЦЕ СА СТОЛА: Животна лекција патријарха Павла која ће вам променити поглед на свет

Нестрпљиви су, па и жестоки многи медитерански народи, али ми се од њих ипак у много чему разликујемо. Наша нестрпљивост, наиме, није доброћудна, хумористична или весела, као што је нестрпљивост Италијана и Грка. Наша нестрпљивост, нажалост, најешће је прекомерна, горопадна, насилна. Уперена је против другог човека, мада ретко да не озледи и нестрпљивог агресора.

Pročitajte i  STARAC TADEJ O BUDUĆNOSTI SRBA I LEČENJU DUŠE: Gospod nikad nikog ne ostavlja, osim onog ko ostavlja Gospoda

Није место да истражујемо порекло овакве наше деструктивне и самодеструктивне нестрпљивости. Довољно је да кажем да је она делом урођена, а делом стечена карактером. Можда смо такви били и у прапостојбини, пре доласка на Балкан, а можда смо такви постали услед мешања са изразито агресивним монголским народима (Авари, Турци…), или нас је такве, ратоборне и “херојске” учинила “идентификација са агресором”, скоро непрекидни ратови који су претили, каткад, истребљењем или изумирањем народа.

Pročitajte i  STARAC TADEJ O BUDUĆNOSTI SRBA I LEČENJU DUŠE: Gospod nikad nikog ne ostavlja, osim onog ko ostavlja Gospoda

Srbi

Може ли се лечити злоћудна нестрпљивост? Ако је она урођена карактерна црта неког човека или једног народа (конкретно српског), помоћи нема (“помоћи нам нема, али ћемо ипак преживети” зар не?). “Јеси ли видио човека нагла у бесједи својој? Више има надања од безумна него од њега” (Приче Соломонове).

Уколико је наше нестрпљење мањим делом урођено, већим делом стицано кроз векове (наслеђе стечених особина, додуше, није доказано!) можда и има помоћи. Како, говорићемо другом приликом.”

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име