ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ ЦРНИНУ НАКОН СМРТИ БЛИСКЕ ОСОБЕ? Владика Григорије дао одговор са којим се многи Срби не би сложили!

0
2053
Фото: Јутјуб/принтскрин

Епископ диселдорфски и целе Немачке владика Григорије верницима приступа на врло савремен начин, те им се врло често обраћа и преко друштвених мрежа. На тај начин разбија бројне предрасуде о веровањима и обичајима, решавајићи бројне недоумице код људи. Недавно се осврнуо на питање ношења црнине после губитке вољене особе, које често изазива опречна мишљења код народа.

Наиме, наше старије генерације, ако и они конзервативнији Срби верују да би црнина требало да се носи најмање 40 дана, па чак и до једне године, након смрти блиске особе. Међутим, млађе генерације неретко овај овбичај више уопште не узимају у обзир, јер имају другачија уверења.

Баш ту дилему је разрешио на свом Твитер налогу владика Григорије.

– “Да ли треба носити цнину након смрти блиске особе?!” На ово питање најрадије бих одговорио потпитањем: Да ли је црнина уистину потврда да жалимо и тугујемо за неким?! Процес туговања одвија се у нама и за то нам није неопходан никакав спољашни доказ -истакао је владика.

Владика Григорије нагласио је да црнина обично ставља до знања људима око нас да смо изгубили неког блиског, како би се они обазриво и с уважавањем односили према нашем болу.

– У пракси, неретко се дешава управо супротно: у тим данима који су врло тешки и изазовни за ожалошћене, црнина привлачи туђу пажњу и то у тренутку када смо најосјетљивији и када су нам љубопитљиви и сажаљиви погледи других најмање потребни – упозорио је и додао:

– Не би требало да се након смрти ближњих облачимо у црно само зато што то неко од нас очекује. Ово је најмање смислен од свих могућих разлога којих можете да се сетите – био је више него јасан.

Са друге стране, владика сматра да ако неко жели и има потребу да носи црнину, то је сасвим у реду да уради.

– Али то што неко други неће обући црнину не значи да је тај неко мање волео и поштовао своје ближње, или да су му мање значили – каже епископ диселдорфски.

А посебно је подвукао да је најважније да нашим блиским особама покажемо колико нам је стало до њих, док су међу нама.

– Уколико вам случајно то што не носите црнину ствара грижу савести пред упокојенима, сетите се да је много важније од црнине да им, док су међу вама, својим делима и пажњом покажете да су вам битни и да их волите. Све остало је мање битно, и тиче се форме а не суштине – закључио је Владика Григорије.

Извор: Стил

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име