Да ли жена може да преузме крсну славу? Овако се предаје крсно име код Срба

0
4479
Фото: Јутјуб/принтскрин

Да ли отац наставља да слави чак и ако преда сину крсну славу? И како могу да одлазе у госте један код другога? Прочитајте!

Крсна слава се вековима у српском народу преноси са оца на сина и тако се, ето, сачувала до данас. Да би се тај обичај исправно спроводио, Свети архијерејски сабор је, 1985. године, донео и једну одлуку, која појашњава ту важну институцију. Ова саборска одлука гласи: „Будући да је крсна слава празник „Мале цркве“, то јест породице, то и најмања породица треба да је слави. Kад се син одвоји у посебно домаћинство, поготово кад се ожени, дужан је да прославља крсно име, без обзира на то што га отац слави у старом дому“.

Pročitajte i  Рука Светог Јована Крститеља: Светиња која је прешла велики пут од Јерусалима до Цетиња

Из ове одлуке је сасвим јасно да, ако отац преда сину крсну славу и син почне да је слави у свом стану, отац и даље наставља да слави крсну славу у старом дому.

Међутим, нема никакве препреке да једне године отац оде за славу код сина, а друге године син код оца, да заједно прославе своје крсно име. Сада су они обојица домаћини, могу одвојено, у својим кућама, да славе крсну славу, да позивају своје госте, а могу и један другоме да оду у госте.

Pročitajte i  Стари обичаји за Православну нову годину: За напредак целе породице обавезно унесите ОВО у кућу!

Ако отац умре, мајка најчешће одлази на славу код сина, али и она може у својој кући славити породичну славу. У сваком случају, родитељи не престају славити крсну славу, док год су у снази и могућности, иако су је предали једном или више синова. Слава се предавањем не исцрпљује, то није комад намештаја, који може да буде у само једној кући, то је породична светковина и док год постоји породица, па и у најмањем облику, као црква у малом, треба да просваља своју крсну славу.

Pročitajte i  Пророчанство последњег Тарабића леди крв у жилама: Почеће рат незамисливих размена, а сви ће желети да се склоне у Србију!

Kада родитељи престаре и кад више нису у могућности да припремају славу и дочекују госте, они ће своју породичну славу прослављати са својом децом, као и остале велике хришћанске празнике.

Слава се преноси са оца на сина прве године када син заснује своју породицу – тада син долази код оца на славу. Том приликом, отац предаје у десној руци четвртину славског колача и честитају један другом славу. Син носи део колача својој кући и дели га са својом породицом. Следеће године син самостално слави славу.

Извор: Лепа и срећна

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име