DA LI ZNATE ŠTA JE VURDA: Mlečni srpski specijalitet sa Juga koji ćete obožavati

0
747

Ovaj malo poznati srpski specijalitet je zastupljen najviše u pirotskom i babušničkom kraju i pravi se od kravljeg mleka. Ovaj specijalitet bi mogao da postane pravo gastronomsko otkriće u skorije vreme, jer se za njega tek od skoro zna. Receptura ovoga proizvoda koja se prenosila s kolena na koleno, je prvi put predstavljena na “Vurdijadi” 2012. godine.

sir čalabrca

Pročitajte i  Хрскави кромпирићи са слатком паприком: Најбољи прилог уз ручак икад

Vurda bi moglo da bude gastronomsko otkriće 21.veka i na održanim manifestacijama učestvovali su gosti iz Makedonije i Bugarske i to je bio prvi put da je ovaj proizvod predstavljen široj javnosti. Ovo je jedinstven proizvod koji može da se servira na mnogo načina i da je takođe dostojan da predstavlja našu zemlju kao i kraj odakle potiče.

Pročitajte i  Традиционална кромпируша: Мекана и хрскава никог неће оставити равнодушним

Foto: Južne vesti

Prava vurda se pravi isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva a potom ohladi, pa se uzme mala količina kiselog mleka, poznatog kao potkvasa, koje se sjedini sa prokuvanim mlekom i ostavi da se potkvasi. Kada se mleko ukesili, procedi se da  bi se ostranio višak vode i tada može da se jede presno ili da se usoli po želji, može da se i konzervira sa suvom paprikom koja se usoli i ona onda prevri i može takvo da se konzumira sa bilo kojim jelom, a kažu da je najbolje sa domaćom ljutom rakijom.

Pročitajte i  Најбољи начин за припрему младих кромпирића: Унутра мекани и сочни, а споља хрскави
Foto: RTV-a
Foto: RTV-a

lepaisrecna/opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име