DA LI ZNATE ZAŠTO JE VRABAC SIMBOL BEOGRADA: Marljiva, vedra i živahna ptičica i te kako je poznata kao maskota naše prestonice, iako je vrabaca sve manje u Beogradu.

0
2754

Mnogi književnici pominju vrapce, a oni su i čest motiv na slikama poznatih autora. Međutim, vrabac je postao simbol glavnog grada Srbije pre mnogo vekova. Legenda o ovoj ptičici vodi nas u davna vremena borbe protiv Turaka.

vrabac

Prestonica na mestu karaule

Dok je Beograd bio najznačajnije ugarsko uporište na južnoj granici, kraljevina Ugarska bila je glavni protivnik Osmanlija. Nakon pada Carigrada, sultan Mehmed Drugi pokrenuo je veliku vojsku sa ciljem da osvoji Beograd i Smederevo – tadašnju prestonicu srpskog despota Đurđa Brankovića.

Hrišćani se nisu ujedinili, Beograd su branili odredi Sibinjanina Janka (Janoša Hunjadija), nekoliko trupa koje je poslao despot Đurađ i odredi slabo naoružanih krstaša. Međutim, uprkos tome, 14. jula 1456. godine uspeli su da razbiju tursku flotu na Dunavu.

Pročitajte i  Духовите народне пословице које је забележио Вук Караџић: 10 хит пословица које ће вас насмејати!

vrabac 1

Sedam dana kasnije otpočeo je novi turski napad. Derviši su podsticali vojsku Osmanskog carstva i nagrađivali one koji su hteli prvi da se popnu na zidine i uđu u grad. Hršćani su se žestoko borili, čak se i sveštenstvo uključilo u odbranu grada. Najgori trenutak bilo je prodiranje 700 janičara unutar zidina.

Borbe su vođene i na bedemima i na ulicama. Sutradan, 22. jula, hrišćani su bili saterani u grad, ali Turci nisu imali snage da ga osvoje. Poginuo je Hasan, janičarski zapovednik, kao i Karadža, rumelijski beglerbeg, a sultan Mehmed II ranjen je u pokušaju sprečavanja povlačenja svoje vojske.

Pročitajte i  Припреме за прославу стогодишњице постојања Новосадског сајма: Најстарија сајамска кућа Србије спаја покидане везе и народе и доноси иновације

Beograd je odbranjen. Međutim, stradao je veliki broj hrišćana.

Prizori unutar gradskih zidina bili su i više nego potresni, ali najtužniji bio je pronalazak vrapca koji je bio proboden sa tri strele.

Gde su beogradski vrapcu?

Vrabaca u Beogradu ima sve manje, izumiru. Onim malobrojnima treba pomoć. U periodu ovako niskih temperatura oni umiru od gladi, smrznuti, često i zaleđeni, a leti… Leti se neretko ulepe u žvake koji nesavesni Beograđani pljuju na sve strane.

Pročitajte i  Туристичка понуда у селима Србије велики потенцијал привреде: Радионица у Тигањици окупила све релевантне учеснике у развоју и промоцији руралног туризма

Ova hrabra mala ptičica učestovala je u jednoj od najvažnijih odbrana Beograda.
Vreme je da uzvratimo uslugu vrapcima, da im pomognemo da prežive i da još dugo vremena ostanu najlepše maskote belog grada. Neki će vam reći da je upravo ova legenda inspirisala Ivana Meštrovića da u ruku Pobednika na Kalemegdanu stavi upravo vrapca. Ovo nije tačno, jer skulptura na Beogradskoj tvrđavi u drži jednu potpuno drugu pticu!

izvor:dnevno

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име