Да не забправимо одакле смо ПОТЕКЛИ: Српски сељак и сељанка имају свој споменик у Србији, у селу старом 280 година

0
2325
foto: printscreen

У селу Главинци надомак Јагодине, старом 280 година, лета 2017. године откривен је јединствени споменик у Србији посвећен српском сељаку и сељанки.

Поводом обележавања 280 година од оснивања села, мештани су у знак захвалности селу и старијим генерацијама подигли споменик српском сељаку и сељанки у циљу очувања традиције и сећања на некадашњи начин живота на селу.

foto: printscreen
foto: printscreen; Spomenik srpskom seljaku i seljanki

Српски сељак представљен је тако да у једној руци држи мотику и тепсију за воду, док сељанка, која иде иза њега, у рукама носи корпу са храном и мотику.

Pročitajte i  Највећи грех током поста: Отац Арсеније објаснио суштину одрицања

Млади вајар из Јагодине, Иван Марковић, споменик је направио од бетона, а обложио га је бронзом.

Председник месне заједнице Главинци, Зоран Глигоријевић, приликом откривања споменика нагласио је да је споменик пре свега посвећен српском сељаку, пољопривреднику мученику, који је изнео терет свих ратова и на овај начин издржавао породицу. Споменик је открио са 93-трогодишњим Живком Васиљевићем који се читавог живота бавио пољопривредом.

Pročitajte i  Преминула глумица Дара Чаленић: Заувек ћемо је памтити као Дару из Жикине Династије

Иван Марковић, вајар, нагласио је да ово није споменик мештанима, већ свим Србима, јер сви вучемо корене српског сељака.

– Када су моји баба и деда овако одлазили у њиву, све је било посејано, а летина убрана на време. Сада имамо тракторе, авионе, камионе, а Србија је у корову. Камо среће да сваки град у Србији подигне споменик сељаку. У Кнез Михаиловој направио бих споменик већи од “Београђанке”, јер је сељак одвајкада хранио Србију и борио се да је сачува. Нажалост, сељака данас нико ништа не пита, убијају га град и киша, а он ћути и трпи – казао је тада Томислав Јовановић Мата из Главинаца.

Pročitajte i  15 најбољих српских филмова: Уживајте са драгим особама у празницима уз наше најбоље филмове

Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име