Да се не заборави злочин без казне! На данашњи дан 1999. почело је НАТО бомбардовање СРЈ

0
326

На данашњи дан пре 22 године почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије (СРЈ) у којем је, за 11 недеља, према незваничним изворима погинуло око 2.500 цивила и око 1.000 војника и полицајаца.

У бомбардовању које је трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Pročitajte i  Нестварна лепота! Плутајућа острва на СКРИВЕНОМ МЕСТУ у Србији остављају БЕЗ ДАХА (ФОТО)

Акција НАТО-а, коју су Влада СРЈ, али и правни стручњаци назвали илегалном агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Kосову, вођених у Рамбујеу и Паризу фебруара и марта 1999. године.

Бомбардовање СР Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уследило је повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

Pročitajte i  Зашто Никола Тесла није могао бити одликован Орденом Светог Саве I реда? Бизарна ситуација приликом сусрета са краљам Александром Обреновићем

По подацима УНХЦР-а, Kосово је од доласка мировних снага напустило 230.000 Срба и Рома.

Годишњица почетка напада биће данас обележена низом манифестација посвећених погинулима и полагањем венаца и цвећа на споменике.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име