Да вам мушкатле бујају до јесени: Савршени трикови за најлепшу башту

0
1577

Мушкатле су једна од најпопуларнијих врста цвећа на нашим просторима. Толику популарност дугују лаком одржавању и јефтиној цени, а пре свега раскошној лепоти цвета мушкатле.

Саксије са мушкатлама најлепши су украс сваке баште или балкона, током лета, а да ли сте знали да могу да цветају до касне јесени?

Ево како да вам то успе!

Уколико биљка нема довољно јода, развијаће се успорено и бити подложнија болестима. Такође, јод у биљкама регулише проток воде и размену кисеоника и чини их отпорнијим. Kод биљака које цветају продужава време цветања, али га можете користити и код других биљака, као и за заливање поврћа у башти.

Pročitajte i  Хиландарски монаси праве чудотворни лек против рака: Људи широм света долазе по спас ког деле потпуно бесплатно

Такође, од пролећа до јесени мушкатле је добро два пута месечно заливати водом у којој се налази прихрана за биљке на бази фосфора, и то је добро за подстицање цветања.

Обезбедити мушкатлама довољно јода веома је лако – ставите кап фармацеутског јода у литар воде, а потом сипајте 50 мл те воде с јодом уз унутрашње ивице сваке саксије. Пазите да не претерате јер можете да оштетите корен и припазите да га не користите са производима за биљке у којима већ има јода јер ће доза бити превелика.

Pročitajte i  Воћна торта која се не пече: Готова за само 15 минута, а укус је незабораван

Још један трик за бујање мушкатли

Неки људи ове биљке повремено (једном недељно) залију млеком јер и то погодује добром цветању, али и јачању мушкатли и бољој апсорпцији хранљивих материја из земље. Млеко садржи потребне минерале као што су калијум, калцијум, фосфор и магнезијум.

Ово предивно цвеће воли сунце, па га држите на јужној страни балкона или дворишта.

Пазите како их пресађујете јер им корен не подноси превише влаге па је битно да је дренажа у земљи добра, а то ћете постићи, на пример, мешањем земље са каменчићима и стављањем слоја гранула за дренажу на дно саксије.

Pročitajte i  Сутра славимо Спасовдан, дан који доноси СРЕЋУ: Све планове које имате обавезно започните!

Kада се на листовима појаве црвенкасти рубови, то је знак да је мушкатли хладно. То се најчешће догађа када је дању јако топло, али ноћи су хладне. У том случају није лоше биљку ноћу ставити на топлије место па је ујутро опет извадити, и тако док ноћи не постану топлије.

Према неким истраживањима, мушкатле је добро имати и унутар куће јер њен мирис ублажава главобољу и помаже код несанице.

Стил

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име