Đački kodeks iz Kraljevine Jugoslavije TREBA ČITATI SVAKOG DANA: Istoričar Nemanja Dević podsetio nas je kako se postaje VITEZ u OPANCIMA!

0
685
Foto: Jutjub/printskrin

Mladi, ali već afirmisani istoričar Nemanja Dević svakodnevno svojim statusima na Fejsbuku podseća nas na ono što se zove prava srpska čast i zdrav srpski duh.

Jedan od njegovih statusa koji je mnogima privukao pažnju na društvenim mrežama inspirisan je đačkom knjižicom iz Kraljevine Jugoslavije.

Prenosimo ga u celosti.

Pre neki dan dođe mi do ruku hrpa starih dokumenata. Među njima, pažnju privuče đačka knjižica iz Kraljevine Jugoslavije i, još pre, u njoj ispisana ”pravila o đačkom učenju iz vladanja” iz tog doba. Ja neću biti dobar istoričar i neću analizirati ovaj dokument, već ću ispisati nekoliko ovih pravila, pa neka svako izvuče zaključak po svojoj volji o nekadašnjim školama, nekadašnjoj prosveti… i nekadašnjim nama.

Pročitajte i  Priručnik za džentlmene: Momo Kapor objasnio kako razlikovati kavaljera i gospodina od prostaka i dripca

Pa, podsetite se, pred spavanje, ili jutrom, te ”mračne prošlosti” i nekih davno zaboravljenih reči i vrlina, pravila ponašanja i kodeksa časti – koji nas je činio vitezovima u opancima. I da se, posebice, poučimo porukom s kraja ovog pravilnika i da nam, u ispravljanju krivih Drina ovog sveta, ne promakne da budemo Ljudi.

1. Vladaj se u kući, školi i van nje onako kako dolikuje vaspitanom detetu i kloni se svega što je štetno po tvoj ugled, zdravlje i dostojanstvo. Stariji đaci treba da budu mlađima uvek kao lep primer.

2. Govori uvek istinu i budi iskren, pažljiv, skroman i ljubazan prema svakom. Laganje, pretvaranje i neiskrenost nisu dostojni učenika.

Pročitajte i  Stara verovanja koja i danas važe: Šta znači ako vam mačka dođe na prag i ne želi da ode

3. Sve svoje đačke poslove svršavaj na vreme, tačno i uvek ih radi savesno i sa ljubavlju, jer samo takav rad nosi zadovoljstvo i vodi napretku.

4. Uvek pazi na čistoću tela i odela. Ne dolazi u školu prljav, neumiven i neočešljan. Odelo mora biti skromno ali čisto.

6. Uvek budi pažljiv prema drugovima i drugaricama. Ako dođe i do razmirica, oprosti uvredu i ne obračunavaj se sa drugom, naročito se ne obračunavaj tučom i uvredama.

7. Uvek pozdravljaj starije na ulici i nastavnike u školi ili na ulici skidanjem kape (muškarci) ili poklonom (devojčice).

11. Izvršuj napomene svoga druga redara, jer ćeš i ti biti redar. Dužnosti su redara: 1) da čitaju molitvu pred početak prvog i na svršetku poslednjeg časa; 2) da se staraju da bude sav potrebni školski pribor na svom mestu i u redu (…)

Pročitajte i  Od obične udovice do srpske kraljice: Uspon i pad žene koja je svima bila kriva za sve

16. Za svaki učenički neopravdani izostanak novčano se kažnjava roditelj. Zato uvek pohodi školu.

21. Uvek se sećaj da si đak i da se vaspitavaš za dobrog člana našeg naroda i naše države, Kraljevine Jugoslavije.

Samo će istinoljubivi, radni, tačni i dobri đaci biti docnije takvi isti i građani, a takve građane i ljude traži od njih njihov Kralj, Država i Narod.

Preuzeto: Fejsbuk stranica Nemanje Devića

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime