Ђачки кодекс из Краљевине Југославије ТРЕБА ЧИТАТИ СВАКОГ ДАНА: Историчар Немања Девић подсетио нас је како се постаје ВИТЕЗ у ОПАНЦИМА!

0
1218
Фото: Јутјуб/принтскрин

Млади, али већ афирмисани историчар Немања Девић свакодневно својим статусима на Фејсбуку подсећа нас на оно што се зове права српска част и здрав српски дух.

Један од његових статуса који је многима привукао пажњу на друштвеним мрежама инспирисан је ђачком књижицом из Краљевине Југославије.

Преносимо га у целости.

Пре неки дан дође ми до руку хрпа старих докумената. Међу њима, пажњу привуче ђачка књижица из Краљевине Југославије и, још пре, у њој исписана ”правила о ђачком учењу из владања” из тог доба. Ја нећу бити добар историчар и нећу анализирати овај документ, већ ћу исписати неколико ових правила, па нека свако извуче закључак по својој вољи о некадашњим школама, некадашњој просвети… и некадашњим нама.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Па, подсетите се, пред спавање, или јутром, те ”мрачне прошлости” и неких давно заборављених речи и врлина, правила понашања и кодекса части – који нас је чинио витезовима у опанцима. И да се, посебице, поучимо поруком с краја овог правилника и да нам, у исправљању кривих Дрина овог света, не промакне да будемо Људи.

1. Владај се у кући, школи и ван ње онако како доликује васпитаном детету и клони се свега што је штетно по твој углед, здравље и достојанство. Старији ђаци треба да буду млађима увек као леп пример.

2. Говори увек истину и буди искрен, пажљив, скроман и љубазан према сваком. Лагање, претварање и неискреност нису достојни ученика.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

3. Све своје ђачке послове свршавај на време, тачно и увек их ради савесно и са љубављу, јер само такав рад носи задовољство и води напретку.

4. Увек пази на чистоћу тела и одела. Не долази у школу прљав, неумивен и неочешљан. Одело мора бити скромно али чисто.

6. Увек буди пажљив према друговима и другарицама. Ако дође и до размирица, опрости увреду и не обрачунавај се са другом, нарочито се не обрачунавај тучом и увредама.

7. Увек поздрављај старије на улици и наставнике у школи или на улици скидањем капе (мушкарци) или поклоном (девојчице).

11. Извршуј напомене свога друга редара, јер ћеш и ти бити редар. Дужности су редара: 1) да читају молитву пред почетак првог и на свршетку последњег часа; 2) да се старају да буде сав потребни школски прибор на свом месту и у реду (…)

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

16. За сваки ученички неоправдани изостанак новчано се кажњава родитељ. Зато увек походи школу.

21. Увек се сећај да си ђак и да се васпитаваш за доброг члана нашег народа и наше државе, Краљевине Југославије.

Само ће истинољубиви, радни, тачни и добри ђаци бити доцније такви исти и грађани, а такве грађане и људе тражи од њих њихов Краљ, Држава и Народ.

Преузето: Фејсбук страница Немање Девића

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име