Povodom Dana opštine Despotovc, predsednik opštine dao je intervju u kome je izneo planove za ovu godinu.

– Ove godine realizovaćemo nekoliko kapitalnih investicija, vrednosti od blizu 5 miliona evra, kakvih nije bilo u proteklih nekoliko decenija, ocenio je na početku razgovora predsednik opštine Despotovac Nikola Nikolić. Reč je o rekonstrukcijama Doma zdravlja i Tehničke škole, kao i izgradnji Toplane.

– Rekonstrukcija Doma zdravlja je na 258 miliona dinara, investicija u Tehničkoj školi vredi 110 miliona dinara. Izgradnja Toplane podrazumeva da svi objekti javne namene dobiju toplotnu energiju. To će biti druga elektrana na biomasu u Srbiji koja se gradi sredstvima Vlade Srbije. Očekujem brzi početak radova i da u narednoj grejnoj sezoni započnemo sa grejanjem nekih od objekata, najavljuje Nikolić.

Skulptura “Despot Stefan Lazarević” u Despotovcu

Despotovačka opština je jedna od najrazuđenijih u Srbiji i po površini najvećih.

– Imamo jednu zdravstvenu ustanovu i ulažemo velike napore da se ta ustanova osavremeni. Najudaljenije selo je na 30 kilometara od grada, a ako se ide do zdravstvenih centara relacija je preko 60 kilometara. Zato Dom zdravlja mora da bude efikasan, savremen, i funkcionalan. za to se svi i borimo. Opština je mnogo pomagala, samo prošle godine sa 27 miliona dinara, preuzet je veliki deo dugovanja za koje mi nismo bili odgovorni. To smo radili da bismo sačuvali ustanovu. lakše je drugim opštinama koje imaju zdravstvene centre. Građani zaslužuju ovakvu rekonstrukciju, objašnjava Nikolić.

Objekat Tehničke škole je u najlošijem stanju, broj đaka je opao, zato je opština rešila da omogući najbolje uslove za školovanje.

– Pored rekonstrukcije, planiramo izgradnju Doma učenika kako bi bar dva odeljenja mogli da smestimo a sve u cilju da privučemo nove učenike. Imaćemo najsavremeniju školu u Srbiji, očekujem da do kraja 2018. godine bude završena, ističe Nikolić.

Toplana na biomasu predviđa objedinjavanje svih objekata javne namene. Novi sistem grejanja je racionalniji, jer pojedinačne ustanove prave velike troškove za grejanje.

– Rešićemo za duži vremenski period grejanje na teritoriji grada. Planovi su da narednih godina pokušamo da napravimo zatvoreni bazen, koji će toplu vodu dobijati iz Toplane. Ostavićemo priključak za zatvoreni bazen, priča o novim planovima Nikolić.

Predviđena je i kompletna restauracija i konzervacija manastira Manasije. Sledeće godine biće rekonstruisan objekat “Resavske škole” u manastirskoj porti. Ove godine se radi projekat, a Zavod za zaštitu spomenika odvojiće sredstva za sledeću godinu da objekat stavi pod krov. Ideja lokalne samouprave je da na tom mestu bude formiran Muzej manastira Manasija. U svakom slučaju biće to reprezentativan objekat u srednjovekovnom ruhu , koji će upotpuniti manastirske sadržaje. Proslava 60 godina od završetka Manasije je 24. avgusta 2018. godine. Tada će biti objavnjene pripreme za konzervaciju, a narednih godina trajaće restauracija objekta.

Manastir Manasija

izvor:Moravske vesti

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime