Поводом Дана општине Деспотовц, председник општине дао је интервју у коме је изнео планове за ову годину.

– Ове године реализоваћемо неколико капиталних инвестиција, вредности од близу 5 милиона евра, каквих није било у протеклих неколико деценија, оценио је на почетку разговора председник општине Деспотовац Никола Николић. Реч је о реконструкцијама Дома здравља и Техничке школе, као и изградњи Топлане.

– Реконструкција Дома здравља је на 258 милиона динара, инвестиција у Техничкој школи вреди 110 милиона динара. Изградња Топлане подразумева да сви објекти јавне намене добију топлотну енергију. То ће бити друга електрана на биомасу у Србији која се гради средствима Владе Србије. Очекујем брзи почетак радова и да у наредној грејној сезони започнемо са грејањем неких од објеката, најављује Николић.

Скулптура “Деспот Стефан Лазаревић” у Деспотовцу

Деспотовачка општина је једна од најразуђенијих у Србији и по површини највећих.

– Имамо једну здравствену установу и улажемо велике напоре да се та установа осавремени. Најудаљеније село је на 30 километара од града, а ако се иде до здравствених центара релација је преко 60 километара. Зато Дом здравља мора да буде ефикасан, савремен, и функционалан. за то се сви и боримо. Општина је много помагала, само прошле године са 27 милиона динара, преузет је велики део дуговања за које ми нисмо били одговорни. То смо радили да бисмо сачували установу. лакше је другим општинама које имају здравствене центре. Грађани заслужују овакву реконструкцију, објашњава Николић.

Објекат Техничке школе је у најлошијем стању, број ђака је опао, зато је општина решила да омогући најбоље услове за школовање.

– Поред реконструкције, планирамо изградњу Дома ученика како би бар два одељења могли да сместимо а све у циљу да привучемо нове ученике. Имаћемо најсавременију школу у Србији, очекујем да до краја 2018. године буде завршена, истиче Николић.

Топлана на биомасу предвиђа обједињавање свих објеката јавне намене. Нови систем грејања је рационалнији, јер појединачне установе праве велике трошкове за грејање.

– Решићемо за дужи временски период грејање на територији града. Планови су да наредних година покушамо да направимо затворени базен, који ће топлу воду добијати из Топлане. Оставићемо прикључак за затворени базен, прича о новим плановима Николић.

Предвиђена је и комплетна рестаурација и конзервација манастира Манасије. Следеће године биће реконструисан објекат “Ресавске школе” у манастирској порти. Ове године се ради пројекат, а Завод за заштиту споменика одвојиће средства за следећу годину да објекат стави под кров. Идеја локалне самоуправе је да на том месту буде формиран Музеј манастира Манасија. У сваком случају биће то репрезентативан објекат у средњовековном руху , који ће употпунити манастирске садржаје. Прослава 60 година од завршетка Манасије је 24. августа 2018. године. Тада ће бити објавњене припреме за конзервацију, а наредних година трајаће рестаурација објекта.

Манастир Манасија

извор:Моравске вести

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име