11. Novembar: Praznujemo Dan primirja u Prvom svetskom ratu

0
667

11. novembar, praznik je kojim se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Po Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, 11. novembar je neradan dan.

11. novembar dan primirja

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je državni praznik koji se u Srbiji praznuje od 2012. godine i obeležava kapitulaciju Nemačke u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

Pročitajte i  Miraz: Obaveza ili sramota za žene? Kako se nekada u Srbiji gledalo na ovaj običaj?

Posle tajnih pregovora u jednom železničkom vagonu na pruzi u šumi Kompijenj, u Francuskoj, tog dana su sile Antante potpisale primirje s Nemačkom, čime je okončan Prvi svetski rat.

 

11. novembar dan primirja

 

Uslovi iz tog dokumenta koje je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, bili su prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmena zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i uslovi tokom primirja.

Pročitajte i  Pravi se za SAMO SAT I PO vremena: Najukusniji džem od smokvi pun je vitamina i minerala

Iako su primirjem završena borbena dejstva, bilo je potrebno još šest meseci pregovora na Pariskoj mirovnoj konferenciji dok nije zaključen i mirovni sporazum – Versajski ugovor.

11. novembar dan primirja

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime