Дан сећања на страдање становништва Срема у Другом светском рату: Једно од највећих и најмонструознијих губилишта данас је Спомен-гробље

0
2528

9. септембар је у Сремској Митровици Дан сећања на страдање становништва Срема у Другом светском рату.

Седамдесет пета годишњица страдања биће обележена програмом под геслом “Да се не заборави”, а почетак је заказан за 9.30 часова светом архијерејском литургијом, док ће се око 11 часова приступити полагању венаца на Спомен – гробље наког чега ће бити изведен пригодан програм.

Фото: Sremske Vesti
Фото: Sremske Vesti

Спомен – гробље у Сремској Митровици је место масовног злочина на ком је од 30. августа до 8. септембра 1942. године убијено неколико хиљада људи, међу њима и један од наших најпознатијих сликара Сава Шумановић. Представља једно од највећих губилишта Другог светског рата. Неколико хиљада житеља Срема сурово је мучено и убијено у јамама које су се налазиле непосредно уз православно гробље.

Pročitajte i  АМЕРИКАНЦИ СРБИМА ОВО НИКАДА НЕЋЕ ОПРОСТИТИ! Лазански открио шта су му амерички генерали ПРЕБАЦИВАЛИ: Овако изгледамо у њиховим очима
Фото: Mapio.net
Фото: Mapio.net

На спомен-гробљу сахрањено је 308 бораца Народноослободилачке војске Југославије, 20 војника бугарске и 18 војника Црвене армије, као и четири народна хероја из Срема: Јанко Чмелик, Бошко Палковљевић Пинки, Слободан Бајић Паја и Станко Пауновић Вељко. На три камене плоче уклесан је текст Добрице Ћосића:

„Овде су Немци и усташе од 1941. до 1944. године убили 7.950 људи и жена. Овде су измучене људе и жене по киши и снегу голе и босе бајонетима терали да сами себи ископају раку. Овде су рањене кречом поливали и живе закопавали. Овде су мученици у смрти чекали спас. Овде су над ракама пред бајонетима и митраљезима певајући гинули људи. Били су патриоти Комунисти Борци. Били су људи. Били су и јесу слобода, братство народа и наше достојанство.”

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

1960. године према пројекту архитекте Богдана Богдановића на овом месту подигнут је меморијални комплекс „Спомен-гробље“, на простору површине од око 12 хектара. Свака хумка посвећена је једној групи стрељаних. Данас је заштићено као знаменито место од великог значаја.

спомен гробље

Након полагања венаца у вечерњим часовима, данас 9. септембра у Сремској Митровици, од 18.30 часова у Градској кући ће бити уприличен пријем преживелих бораца из Другог светског рата, а након тога, у 19.30 часова у фоајеу позоришта „Добрица Милутиновић“ отвориће се изложба.

Pročitajte i  "Извињавам се, то није за мене" Исповест девојке из Шпаније која се доселила у Србију: Открила шта никако не може да разуме у нашој земљи

Тачно у 20 часова, по најави организатора, у великој сали Позоришта одржаће се Академија.

За програм поводом обележавања годишњице задужен је Центар за културу „Сирмиумарт“, Историјски архив „Срем“, као и Друштво за неговање истине о НОБ-у уз покровитељство Града Сремска Митровица, као и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име