DANAS JE SLAVA SVETI STEFAN PRVOMUČENIK: Svetac koji je prvi stradao za hrišćansku veru

0
2358

Sveti Stefan Prvomučenik često je slavljen kod srpskog naroda, a svoj nadimak je dobio jer je prvi koji je stradao za hrišćansku veru.

sveti-stefan

Poreklom je Jevrejin i smatra se da je rođak apostola Pavla. Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Za njega važi da je činio mnoga čuda.

Pročitajte i  С ким ми Срби делимо највише генетског материјала: Можда ће вас ове информације благо разочарати!

Ovako je sveti Stefan stradao za hrišćansku veru

Za hrišćansku veru stradao je tako što je kamenovan do smrti, a njegovo telo je tajno sahranio jevrejski knez Gamalil.

Najbitniji posao koji se obavlja na današnji dan je iznošenje slame iz kuće. Ona se ne baca, već se stavlja u voćne rakije, pčelinjak ili privredne zgrade da bi bila rodna godina i da bi kuća imala napretka.

Pročitajte i  СРБИН КОЈИ ЈЕ ЗАДИВИО КРАЉИЦУ ЕЛИЗАБЕТУ! Звали су га Човек од челика: Једним потезом оставио је БЕЗ ТЕКСТА

U Vojvodini slamu uklanjaju žene već po ponoći na Stevinjdan i to, po pravilu, ćuteći- da se ne čuje kako odlazi Božić. Najčešće se iznosi u vinograd i posipa ispod čokota, da bi grožđe bolje rodilo, a stavlja se i u gnezda da kokoške nose više jaja i legu više pilića.

Metla kojom je slama u kući pometena ne upotrebljava se više, već se radi zdravlja čuva tokom cele godine.

Pročitajte i  Данас се обавезно помолите овим светитељкама: Славимо Веру, Љубав и Наду, а сви који имају женску децу данас треба да ураде ОВО!
sveti stefan
deo freske “Kamenovanje Svetog arh. Stefana”

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име