DANAS JE SLAVA SVETI STEFAN PRVOMUČENIK: Svetac koji je prvi stradao za hrišćansku veru

0
2475

Sveti Stefan Prvomučenik često je slavljen kod srpskog naroda, a svoj nadimak je dobio jer je prvi koji je stradao za hrišćansku veru.

sveti-stefan

Poreklom je Jevrejin i smatra se da je rođak apostola Pavla. Prozvan je arhiđakonom jer je prvi od sedmorice koga su rukopoložili sveti apostoli i postavili u službu oko pomaganja sirotinje u Jerusalimu. Za njega važi da je činio mnoga čuda.

Pročitajte i  Несрећна љубав Бранка Радичевића: Својој вољеној посветио је ОВУ песму, за коју данас сви мисле да је Чолина

Ovako je sveti Stefan stradao za hrišćansku veru

Za hrišćansku veru stradao je tako što je kamenovan do smrti, a njegovo telo je tajno sahranio jevrejski knez Gamalil.

Najbitniji posao koji se obavlja na današnji dan je iznošenje slame iz kuće. Ona se ne baca, već se stavlja u voćne rakije, pčelinjak ili privredne zgrade da bi bila rodna godina i da bi kuća imala napretka.

Pročitajte i  Била је једна од НЕСТВАРНО ЛЕПИХ ЖЕНА са наших простора: Стекла светску славу, а због љубави са ОЖЕЊЕНИМ ПРЕДСЕДНИКОМ нашла се у центру планетарног скандала

U Vojvodini slamu uklanjaju žene već po ponoći na Stevinjdan i to, po pravilu, ćuteći- da se ne čuje kako odlazi Božić. Najčešće se iznosi u vinograd i posipa ispod čokota, da bi grožđe bolje rodilo, a stavlja se i u gnezda da kokoške nose više jaja i legu više pilića.

Metla kojom je slama u kući pometena ne upotrebljava se više, već se radi zdravlja čuva tokom cele godine.

Pročitajte i  Владика Григорије открио шта мисли о хороскопу и онима који у њега верују: Заборавњају на једно!
sveti stefan
deo freske “Kamenovanje Svetog arh. Stefana”

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име