PRAZNUJE SE SVETI APOSTOL TOMA ILI TOMINDAN: Evo zašto se za nekog kaže da je neverni Toma

0
2029

Sveti apostol Toma jedan je od dvanaest velikih apostola. Kroz njegovu sumnju u vaskrsenje Gospoda Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

Sveti apostol Toma

Vaskrsli Gospod ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu u svoje vaskrsenje. Gospod mu tad reče: Pruži ruku tvoju i metni u rebra moja i ne budi neveran nego veran.” Toma uzviknu: Gospod moj i Bog moj! (Jov. 20)

Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi Indiju. Iako tužan što odlazi tako daleko, ohrabren Gospodom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.

Sveti apostol Toma tragično je okončao svoj zemni život –

Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Obe sestre, posle mnogo nevolja, oslobođene braka poživele su bogougodno i u podvigu do smrti. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt. Tako je svetitelj okončao svoj zemni život.

Sveti apostol Toma

Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Gospod je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako sveti Toma svojim nepoverenjem utvrdi veru u vaskrsenje Gospoda, a svojom docnjom otkri čuveno proslavljenje Matere Božje.

U narodu se zbog ove povesti o svetom Tomi ustalilo da se česti nepoverljivci i sumnjičala zovu Nevernim Tomama.

Ovaj svetac proslavlja se 19. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име