DANAS SLAVIMO ARHANGELA GAVRILA: Božji glasnik koji je najavljivao sve značajne hrišćanske događaje

0
978

Arhangela Gavrila crkva slavi kao blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za hrišćanstvo, pa zato, iako nije obeležen crvenim slovima u kalendaru, ima jako veliki značaj.

gavrilo arhangel

Arhangel Gavrilo se slavi od 9. veka, kada se javio u keliji kod Kareje i prstom na kamenu ispisao pesmu Bogorodici.

Dan posvećen ovom Božjem glasniku je i 26. jul, kada se slavi letnji Aranđelovdan.

Na današnji dan devojke ne bi trebalo da rade nikakve fizičke poslove, dok je za muškarce ovo najbolji dan za rad.

Pročitajte i  Srpska Mona Liza 2 veka starija od Da Vinčijeve! Najlepša freska na svetu nalazi se u manastiru Sopoćani

Arhanđeo Gavrilo je “živa sila bestelesna” i “jedan od sedmorice serafima” najbližih Božijem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv “palih” anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Njegovu blagodetnu ulogu priznaju, praznuju i slave sve tri monoteističke religije – judeizam, hrišćanstvo i islam. Jevreji smatraju da Božiji glasnik poslan Danilu, Zahariji i Mariji, a hrišćani i muslimani veruju da je on prorekao rođenje Jovana Krstitelja i Isusa.

Pročitajte i  Slavimo srpsku svetiteljku Prepodobnu mati Angelinu: Živela je u muci i teškom siromaštvu, a danas POMAŽE SVIMA KOJI U MOLITVI IZGOVORE OVO!

arhangel

Arhagel Gavrilo je preneo Božju poruku proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. On je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja.

Isti arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.
Lik anđela Gavrila slika sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovest, je na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Pročitajte i  Sutra slavimo Preobraženje Gospodnje: Menja se list u gori i kamen u vodi OVO SU OBIČAJI NA VELIKI PRAZNIK

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o Vaskrsenju Hristovom.
Ova scena sa arhangelom Gavrilom kako sedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskrsenja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime