Danas su Blagovesti: Praznik obeležen crvenim slovom, a evo zašto ga najviše svetkuju žene

0
2251
Foto: Jutjub/printskrin/Hram

Blagovesti su veliki hrišćanski praznik koji se praznuje 7. aprila. Jedan je od dvanaest velikih crkvenih praznika posvećenih Hristu i Bogorodici.

Blagovesti u prevodu znače “radosno saznanje” i odnose se na dan kada je arhangel Gavrilo objavio Bogorodici Mariji da je nju Duh Sveti odabrao da bude majka Isusa Hristosa. Ta vest se smatra “blagom vešću”, pa praznik po tome nosi ime.
Ovaj praznik se praznuje od prvih dana hrišćanstva jer je ovom vešću arhangela Gavrila obistinjeno proročanstvo strarozavetnog proroka Danila i da je vešću anđela blagovesnika počela hrišćanska istorija spasenja.

Pročitajte i  Na Veliku subotu obavezno učinite dobro delo! Običaji koji vekovima važe među Srbima

Prema Jevanđelju, arhangel Gavrilo se javio devici Mariji u trenutku kada je ona držala otvorenu knjigu proroka Isajije i razmišljala o njegovom velikom proročanstvu i saopštio joj da će roditi sina Božjeg.
Sa ovom blagovešću arhangela, “silaskom svetog duha na prečistu devu”, počinje obnova čovečanstva, a rečima arhangela Gavrila: “Raduj se, Blagodatna, Gospod je s tobom”, otvara se istorija Novog Zaveta i počinje preobražaj čovečanstva.
U pravoslavnim hramovima scena Blagovesti sa devicom Marijom sa belim krinom i Jevanđeljem u ruci slika se na carskim dverima koja su ulaz u oltarski prostor i simbolično put u Carstvo nebesko.

Pročitajte i  Čudesan manastir Lešje: U njemu se čuva čestica krsta na kom je raspet Hristos, a sam izgled hrama je kao iz ruskih bajki

Praznik Blagovesti i bezgrešnog začeća device Marije, koja je u 15. godini poverena na staranje pravednom Josifu, koji je tada imao 84 godine, slavi se uvek 7. aprila, tačno devet meseci pre Božića.
Blagovesti, kao i Božić i Vaskrs, spadaju u radosne događaje i radosne hrišćanske praznike.

Blagovesti u narodu naročito poštuju žene, a pogotovo one koje žele u skorije vreme da se ostvare kao majke.

Pročitajte i  Srbi puštaju narodnjake i vode ljubav na terasi: Evo šta o nama kažu Rusi koji su se nedavno doselili

Poslušajte tropar posvećen ovom danu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime