Баница је бесквасна пита са развијеним корама, пуњена преврелим овчијим сиром и заливена машћу. На иницијативу чланица удружења “Мирис завичаја“ њено величанство баница добија своју манифестацију.

Гастрономска међународна манифестација “Дани банице” у Белој Паланци, одржана је први пут 2005. године. Настала је као такмичење у прављењу пита на традиционални начин, популарних баница, а временом је обухватила и друге садржаје.

дани банице

Ова манифестација промовише вредности традиционалне народне кухиње белопаланачког краја, занатске производе и народне рукотворине.

Посетиоци ће и ове године од 10 – 12. августа, у јединственом амбијенту парка „Врело“, моћи да испробају банице које ће се такмичити за епитет најбоље, а представиће се и белопаланачки произвођачи хране.

дани банице

Манифестација покушава да сачува од заборава старе кулинарске рецепте наших бака, и да их пренесе даље, како су се они и преносили „с колена на колено” кроз историју.

Pročitajte i  Нова сезона “Каравана зимнице” почиње за викенд на пијаци „Ђерам”

Сваке године на манифестацији се окупи више десетина учесника из Беле Паланке, али и других градова Србије и околних земаља. Ове године манифестација се организује 13. пут, а посетиоци Беле Паланке имаће прилику да уживају у бројним изненађењима и богатом културно-уметничком програму.

дани банице

Поред такмичарског дела, све посетиоце и учеснике овогодишњих “Дана банице” очекује богат културно-уметнички програм (фолклорни ансамбли, певачке групе народне и етно-музике, млади музички таленти), Дечија олимпијада у припреми банице и дечија радионица за израду банице, презентација иностраних кухиња, дегустација џиновске банице… Сви посетиоци, осим дегустације банице, моћи ће и да пробају специјалитете овог краја: јела од белопаланачке паприке „вртке“, извиђачки пасуљ, ловачку мућакалицу, голубарску мућкалицу, рибарски колић итд.

Последњег дана манифестације биће служена и „џиновска баница“ припремљена од стране прошлогодишњег победника манифестације.

Pročitajte i  Прича од које ћете се најежити: Овако су српски шарпланинци одбранили српско село и сељане од америчке војске

Програм манифестације:

ПЕТАК, 10. август 2018.

13.00 – 18.00 Културно – уметнички програм (фолклорни ансамбли, певачке групе народне и етно музике и млади музички таленти), мала бина парка Врело
15:00 Такмичење “Најбољи међу најбољима“
17.30 Дечија олимпијада у припреми банице (такмичење за најмлађе), парк Врело
18.30 Дечија радионица за израду банице, парк Врело
19.30 Презентација иностраних кухиња (Авганистан, Украјина, Словенија и др.)
20.30 Отварање манифестације “Дани банице 2018“ и IX Сајма старих и уметничких заната, летња позорница Врело
21.00 Фолклорни ансамбли из Бугарске и Србије, летња позорница Врело

СУБОТА, 11. август 2018.

11.00 – 15.00 Културно-уметнички програм (фолклорни ансамбли, певачке групе народне и етно музике и млади музички таленти), мала бина парка Врело
10.00 Долазак такмичара и постављање штандова
13.00 Жирирање
15.00 Радионица за децу “Цртање на брашну“
16.00 Презентација израде банице
17.00 Конференција за новинаре, ресторан Врело
17.00 Дегустација лесковачке џиновске пљескавице
18.00 Концерт Неде Украден, мала бина парка Врело
21.00 Концерт Ане Бекуте, центар града

Pročitajte i  Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу, а последице нису нимало наивне

НЕДЕЉА, 12. август 2018.

13.00 – 18.00 Културно – уметнички програм (фолклорни ансамбли, певачке групе народне и етно музике и млади музички таленти), мала бина парка Врело
15.00 Долазак представника удружења и постављање штандова, парк Врело
18.00 Радионица за децу, израда банице – парк Врело
19.00 Презентација удружења и иностраних кухиња
20.00 Дегустација џиновске банице, парк Врело

21.00 Проглашење победника по категоријама, уручење награда и затварање манифестације, центар града

21.30 Концерт Дејана Петровића и Биг Бенда

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име