32. “Дани лудаје”: Четири дана врхунске забаве, специјалитета од бундеве, фолклора, традиције и разноврсне музике у Кикинди

0
2173

Све је кренуло још у давној прошлости када су људи, да би описали колико је Кикинда равна, говорили: “Попнеш се на лудају и видиш Кекенду”. Постојала је изрека, а онда су на иницијативу групе ентузијазиста, 1986. године, одржани први Дани лудаје.

дани лудаје

Сваке године Кикинда постане на неколико дана центар Европе захваљујући лудаји (тикви, бундеви). Као и увек, и овогодишњи 32. по реду “Дани лудаје” трајаће четири дана, од 21. до 24. септембра.

Овогодишње “Дане лудаја” отварају најмлађи суграђани у четвртак, 21. септембра, играма спретности са лудајом, затим ће бити проглашени најбољи ликовни и литерарни радови, биће отворена изложба из збирке “Атеље 61” из Петроварадина. У вечерњим сатима у оквиру музичког програма наступиће Неда Украден, а пре ње публику ће забављати групе Кум и Дивљи кестен.

Pročitajte i  Филмска прича Србина који је изумео прву машиницу за шишање: У Србији су га сматрали чудаком, а Енглеска је присвојила његове милионе

Биће одржана и различита стручна предавања о узгоју тикава као и концерти етно или класичне музике.

дани лудаје

У петак ће бити одржан карневал маскираних предшколаца, који ће на градском тргу окупити око 500 малишана. У Народном музеју биће отворена изложба “Лудаја и лонац”, као и изложба “Осликана тиква” у Културном центру. У петак ће пред кикиндском публиком наступити Кики Лесандрић и Пилоти.

Субота је резервисана за централне свечаности. Већ у раним јутарњим сатима почиње такмичење угоститеља у хотелу “Нарвик” у спремању различитих јела од лудаје. Овде се показују сва куварска и конобарска умећа и маштовитост у припреми и аранжирању хладних и топлих, те сланих јела и посластица од “Банатске банане”.

Pročitajte i  Бранка Веселиновић напунила 104 године: Најдуговечнија српска глумица открила своју тајну дугог живота

У току суботе организује се и такмичењу прављењу маски од бундеве, спортске игре као и маскенбал.

дани лудаје

Зато се у суботу очекује и највећа посећеност манифестације. Мериће се највеће, најдуже и најтеже лудаје. Очекује се велики број такмичара као и сваке године, како из Србије, тако и из иностранства. Имаћете прилику да видите дивовске лудаје, тешке и до 150 килограма.

Поред тога, посетиоци ће моћи да уживају у „Банатском фруштуку“, посете „Сеоски рогаљ“ и “Европски кутак“, погледају „Гостинску собу“ и грнчасрки скуп „Лудаја и лонац“, где учествују грнчари из Србије, Мађарске и Румуније. На програму су још и сусрет рекреативаца желнице, гастрономски шоу, изложба фотографија, а на великој бини у вечерњим сатима за кикинђане ће певати Марина Тадић и Зорица Брунцлик и Кемиш.

Pročitajte i  Нова сезона “Каравана зимнице” почиње за викенд на пијаци „Ђерам”

Недеља је последњи дан ове занимљиве манифестације у којој се додељују признања за најуспешније у текућим “Данима лудаје” и најављују нова дружења.

дани лудаје

У недељу у оквиру „Гостинске собе“ на централној бини биће приказан музичко-глумачки програм. У Спортском центру „Језеро“ биће организован 8. Међународни одбојкашки турнир „Лудаја куп 2017“, док ће на Старом језеру бити одржан VIII Међународни златни котлић.

Концертом групе Ван Гог на главној бини биће затворени 32. Дани лудаје.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име