Народна веровања за децембар: “Када децембарски снег падне брзо, удај се и искрена љубав ће трајати”

0
1612

Децембар, снежни или коледар, месец када сунце просијава над снегом прекривеном земљом. У њему се о зимској солстицији спаљивало коло (точак), да би се појачала снага сунца. Попут Деда Сечка (јануара) и Баба Марте (марта) и Снежни је персонификован, с белом брадом.

децембар

Народни и црквени празници везани за овај месец су 4. Ваведење, 9. Алимпијевдан, 13. Мечкин дан – Свети апостол Андреј Првозвани, 17. Варица, 18. Савица, 19. Никољдан, Детињци, Материце, Оци (или Очеви). У децембру се слави највећа и најпосећенија слава у Срба – Свети Никола. У народу постојала изрека: Варица вари, Савица хлади, Николица куса, док се притом мислило на варење – кување-пшенице за светог Николу, које је је обављано два дана раније и три празника која су дан за даном – Варица, Савица и Свети Никола (17. Света великомученица Варвара, 18. Преподобни Сава Освећени, 19. Свети Никола).

Pročitajte i  Народни лек за хелико бактерију: Бол у желуцу нестаће за ТРЕН!

Изрека “Када децембарски снег падне брзо, удај се и искрена љубав ће трајати”, поштовала се и сматрала истинитом.

децембар

Студени, просинац, коледар увек је хладан. Ипак, људи се у њему радују – прошла је још једна година. А кад дође следећа година, све поново почиње. Због тога су и особе рођене у децембру помало филозофи. Знају да се све понавља, па су сталожене и тешко се љуте – знају да све пролази. Деле добре савете и важе да мудре особе.

Pročitajte i  Хиландарски резанци: Брзо посно јело, са посебним састојком, какво нисте пробали

Ове особе обожавају путовања и не могу се скрасити на једном месту. Због тога могу да буду пустолови и авантуристи. Јануар им је срећан месец. Здравствено, побољевају од стомака и ногу, па ове делове тела треба да чувају.

децембар

Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име