Једини чувар заната и то у својој 98. години: Деда Петко је најстарији, а највештији становник маљенских падина

Петко Николић из горњомилановачког села Дружетићи у 98. години плете корпе од прућа и чува стари занат. Иако у њиховом домаћинству живе четири генерације, деда Петко у том послу нема наследника. Занат је још у младости од брата научио, а исплео је у свом веку на стотине котобања. Његове веште руке и данас преплићу младе гранчице.

„Ове ми мале теже исплести него ове, непун дан, ал док нађем прућа, док исплетем данце и ово, мало да вали дан. И ово је натеже и мораш строго водити рачун једначито пруће и да затежеш фино“, каже Петко Николић.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке
Фото: РТС принтскрин видео

Приче о богатом животном путу овог домаћина и пољопривредника уплићу се у разне котобање, пијачне и корпе за цвеће које настају од врбовог прућа.

„Треба здраво пруће, лепо и једначито пруће за котобањ. Ја класирам на пет класа, на пример ове веће, тако мора“, објашњава Николић.

Фото: РТС принтскрин видео

У породици најстаријег становника на маљенским падинама живе четири генерације. Занат нису наследили, али имају друга заједничка интересовања.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

„Деда је био ловац, стриц био ловац, ја, син, унук сви смо ловци“, прича Петков син Милан.

„Ја деди помажем, доносим му пруће, и тако али нисам научио да то плетем да то радим. Ваљало би да то учим да се настави. Мада је сада пластика све то преузела, али природни материјали треба да опстану и постоје и даље“, сматра Петков унук Ивица.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Николиће радује деда Петкова виталност, који у својих безмало стотину година свакодневно обилази имање, и сваког пролећа плете котобање.

РТС

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...