Фото: Опанак

Светилишта, храмови, сркве су одувек постојале. Многе цивилизације су пропадале и настајале као и народи, али вечно су одувек остајали храмови.

Свака црква-храм је увек иста, као и човек. Висок или низак, црн или плав, сваки човек има главу, тело и удове. Тако и цркве, богате или убоге, велике или мале у основи су исте и сразмерне вери и љубави измедју Бога и човека. Све православне цркве су градјене у смеру исток-запад, где је олтарски део на истоку.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

Црква се састоји из 7 делова, а ево и из којих!

На основи (тлоцрта) јасно се могу сагледати делови цркве, а то су:

Припрата: Предворје цркве, улазни део црквене градјевине најчешће одељен зидом од централног дела цркве.
Наос, брод или ладја: је средишњи део храма у облику правоугаоника, који може бити уздужни и попречни и завршава се иконостасом.
3.Иконостас је преграда храма измедју олтара и простора за вернике. Првобитни иконостаси су били само ниске, камене олтарске преграде.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

4.Олтар: Источни део храма, најсветлији део у коме се врши Света Евхаристија. Олтар је обично полукружног облика који се зове апсида.

5.Купола или кубе: Свод од камена или опеке у облику полулопте. Може да буде саградјен изнад кружне или квадратне основе.

6.Солеа: Средишњи простор храма испод централног кубета.

7.Портал:Посебно украшен улаз на цркви. На српским средњевековим црквама, главни улаз, портал, је украшен рељефним представама. Главни портал је на западној страни, а постоје и северни и јужни портали, који су тако раскошно украшени.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име