Детаљнa упутствa за коришћење градског превоза: Ова ПРАВИЛА морате испоштовати

0
379

Јавни градски превоз у Новом Саду, Kрагујевцу и Јагодини поново ће радити од сутра, док ће Београђани и Нишлије морати да сачекају до петка.

Међутим, сви они који буду желели да се после дужег времена провозају аутобусом, трамвајем или тролејбусом мораће да испуне одређене услове.

Kако је планирано, градски превоз ће бити доступан у четири фазе, то јест по приоритетима. У првој групи ће бити запослени, у другој студенти и ђаци, трећу ће чинити незапослени и туристи, а четврту пензионери.

Трајање сваке фазе биће утврђено на основу препорука надлежних здравствених служби после добијања сагласности кризног штаба.

У аутобус само са “бус плус” картицом
У возила градског превоза ће од ове недеље моћи да уђу само запослени који поседују персонализовану “бус плус” картицу са ознаком А1, то јест као запослена лица. Такође, радни налог биће неопходан запосленима уколико буду ишли на посао или се враћали с посла за време полицијског часа.

Pročitajte i  Сремски атари скривају мистериозни дворац: Кроз море ораница стиже се до старог здања које има два власника

Обавезно ношење маски и рукавица
У аутобус ће бити немогуће ући без маске и рукавица, а како је планирано, при уласку путницима се ипак неће мерити температура. У сваком возилу ће бити редар, који ће контролисати да ли грађани носе заштитну опрему, као и колико је људи у возилу.

Улаз на једна, а излаз на друга врата
У возила градског превоза улазиће се на предња врата, а излазити на остала. Одмах по уласку ће се обављати и валидација карата, која ће бити неопходна, због чега ће шверцовање бити немогуће.

Pročitajte i  Манастирски паприкаш: Сочан и здрав посни ручак на кашику, који ће вас дуго дрђати ситим

Нећете смети да седите где хоћете
Унутар аутобуса важиће посебна правила у вези с тим где ће смети да се седи или стоји. На седиштима ће бити постављене налепнице са упутством на које седиште сме, а на које не сме да се седне како би се поштовала дистанца. Из истог разлога, на поду ће бити постављене траке са упутством где треба да се стане.

Понесите лепезу
У градском превозу се за сада неће користити клима-уређаји, већ ће се отварати прозори, како би се обезбедило природно вентилирање. Ипак, у возилима у којима није могуће отварање прозора биће укључена клима у данима када температура буде висока. Свакако, путницима се саветује да понесу лепезу.

Pročitajte i  Рецепт за манчмело - Јефтин, брз и преукусан колач који ће сви обожавати

Kарте неће моћи да се купе код возача
Возачи ће бити потпуно изоловани од путника, због чега ће бити онемогућена куповина карата у возилима.

Сви они који се буду возили градским превозом, како наводе надлежни, требало би да имају на уму да ће се аутобуси детаљно чистити на крају сваког дана и да ће се на окретницама по неколико пута дневно дезинфиковати рукохвати, врата и седишта.

На аутобуским стајалиштима у Београду су већ црвеним тачкама означена места на којима ће путници морати да стоје како би држали дистанцу док чекају превоз.

Србија Данас

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име