Сви посетиоци Природњачког центра у Свилајнцу имају прилику да виде јединствену поставку оригиналних фрагмената диносаурусиових костију, тачније ребра диполодокуса.

Њих је из Вајоминга САД донео српски Индијана Џонс, дизајнер и авантуриста Срђан Филиповић Фила, који је, као члан експедиције швајцарског научника Кирбија Сибера, лично ископавао кости диноасуруса, које је и донео са собом у Србију.

Срђан је сео поступак ископавања диносауруса у Вајомингу прибележио камером, а снимак се, такође, може погледати приликом посете Природњачком центру Србије у Свилајнцу.

– Ради се о фосилним остацима праисторијских шкољки, гастролит за који се сматра да је из желуца диполодокуса и који је овом диносаурусу служио да лакше вари храну. Експедицију је водио научник Кирби Сибер кога занимају комплетни скелети и геолошко порекло налазишта. Он у свом тиму има најбоље стручњаке из ове области. Улазница у њихово друштво била је чињеница да правим вулкан у Свилајнцу – каже Фила.

Вулкан у Природњачком центру само је једна од феноменалних атракција коју можете видети на овом месту и у којој ваша деца могу научити многе интересантне ствари из области геологије и вулканологије.

Научник Кирби Сибер је власник и директор Музеја диносауруса у Швајцарској. Холандски уметник Арт Вален израдио је реплике диносауруса које посетиоци могу да виде у Природњачком центру у Свилајнцу, а Вален је и члан Кирбијевог тима више од 20 година.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име