Svi posetioci Prirodnjačkog centra u Svilajncu imaju priliku da vide jedinstvenu postavku originalnih fragmenata dinosaurusiovih kostiju, tačnije rebra dipolodokusa.

Njih je iz Vajominga SAD doneo srpski Indijana Džons, dizajner i avanturista Srđan Filipović Fila, koji je, kao član ekspedicije švajcarskog naučnika Kirbija Sibera, lično iskopavao kosti dinoasurusa, koje je i doneo sa sobom u Srbiju.

Srđan je seo postupak iskopavanja dinosaurusa u Vajomingu pribeležio kamerom, a snimak se, takođe, može pogledati prilikom posete Prirodnjačkom centru Srbije u Svilajncu.

– Radi se o fosilnim ostacima praistorijskih školjki, gastrolit za koji se smatra da je iz želuca dipolodokusa i koji je ovom dinosaurusu služio da lakše vari hranu. Ekspediciju je vodio naučnik Kirbi Siber koga zanimaju kompletni skeleti i geološko poreklo nalazišta. On u svom timu ima najbolje stručnjake iz ove oblasti. Ulaznica u njihovo društvo bila je činjenica da pravim vulkan u Svilajncu – kaže Fila.

Vulkan u Prirodnjačkom centru samo je jedna od fenomenalnih atrakcija koju možete videti na ovom mestu i u kojoj vaša deca mogu naučiti mnoge interesantne stvari iz oblasti geologije i vulkanologije.

Naučnik Kirbi Siber je vlasnik i direktor Muzeja dinosaurusa u Švajcarskoj. Holandski umetnik Art Valen izradio je replike dinosaurusa koje posetioci mogu da vide u Prirodnjačkom centru u Svilajncu, a Valen je i član Kirbijevog tima više od 20 godina.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime