Prirodni sedativ i analgetik: Najbolji lek protiv bolova raste u našem dvorištu, a mi ga gazimo i bacamo

0
3744

Divlja salata (Lactuca virosa) preteča je svih salata koje danas postoje. Cveta od maja do septembra. Jakog je i oporog mirisa i gorkog ukusa. Raste na sunčanim obroncima, kamenjarima i iskrčenim terenima, na rubovima puteva, uz rubove šuma, u dvorištima i baštama.

Foto: https://tinkturedrsulca.com
Foto: tinkturedrsulca.com

Milenijumima su ljudi koristili divlju salatu, kao sedativ i analgetik. Ova biljka je slična maslačku i čičku i ima jaka svojstva koja mogu da zamene upotrebu sintetičkih lekova protiv bolova.

Od 19. veka,ovaj prirodni lek se koristi kao zamena za opijum, kada je bio poznat pod nazivom “opijum siromašnog čoveka”. Čak i danas destilovana voda iz divlje salate se koristi kao blagi sedativ u Francuskoj. Takođe, Hopi – Indijanci su pušili sušenu biljku da bi lakše zaspali.

Divlja salata je bogata smolastim mlečnim sokom, laktucarijumom, koji ima moć da umanji bolove. Testovi rađeni u laboratoriji su potvrdili da mlečni sok iz divlje salate brže i efektnije smanjuje bol od ibuprofena. Takođe je dokazano da deluje i kao blag anestetik, te se istražuje njegova upotreba kod površinskih hiruških zahvata.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

divlja salata

Iranski naučnici su, u saradnji sa kolegama arheolozima, otkrili da se u Viktorijanskom periodu ovaj prirodni lek protiv bolova koristio prilikom porođaja kao i kod operativnih zahvata. U radu Instituta za istoriju nauke iz 19. veka, pored opisa divlje salate stoji zapisano: “Akcija supstance je slabija nego kod opijuma, ali bez sporednih efekata. Medicinska praksa je pokazala da u nekim slučajevima laktucarijum proizvodi bolja ljekovita svojstva od opijuma.”

Ovaj prirodni lek je takođe koristan u slučaju respiratornih infekcija, a pokazao se izuzetno lekovitim kod simptoma velikog kašlja.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

Evo na koje sve bolesti i poremećaje deluje divlja salata:

Efikasno ublažava simptome astme.

Pomaže kod anksioznosti zbog sedativnih i umirujućih efekata, kao alternativa sintetičkim sredstvima.

Smanjuje učestalost napada migrene i intenzivne glavobolje.

Opušta mišiće i oslobođa telo od napetosti.

Protiv insomnije, opušta telo i pomaže da čovek lakše zaspi.

Loša strana je zloupotreba ove biljke, jer su je još u davnoj prošlosti koristili kao opijat, za postizanje euforičnih stanja.

Simptomi trovanja ukoliko se uzme otrovni deo biljke: znojenje, ubrzanje disanja i srčanog rada, proširenje zenica, smetnje u vidu i sluhu, vrtoglavica, neusklađeno kretanje tzv. ataksija.

Evo i kako se koristi:

divlja salata

Mladi listovi su izvrsna salata u rano proleće. Sadrže obilje vitamina C, A i minerala, čak i do 10 puta više nego zelena salata.

Pročitajte i  Ovako se pravilno kuva omiljena letnja grickalica: Greške koje svi pravimo i time ubijamo 4 moćna svojstva kukuruza

Dobro oprati biljku i iscediti iz njene stabljike gusti mlečni sok. Tinkturu možete spremiti dodavanjem mlečnog soka medicinskom alkoholu (1 ml mlečnog soka se rastvara u  10 ml alkohola). Ovaj prirodni lek možete naneti na bolna mesta na telu (ali je važno da ne nanosite na otvorene rane). Od sušenih listova možete spremiti čaj i piti ga uveče, pre spavanja. U prodavnicama zdrave hrane i apotekama možete pronaći već spremljenu tinkturu, kao i sušene listove divlje salate.

Sok

Sveži sok divlje salate, meša se sa medom u srazmeri 1:10 tj. deset delova prirodnog meda, a jedan soka. Uzima se 2-3 puta na dan po 1 čajna kašičica sa malo vode ili čaja.

Opanak, prirodnilijek

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime