Прелепи дивљи коњи Суве планине: Све их је мање јер их ловокрадице хватају и праве од њих месне прерађевине

0
4955
Foto: Večernje novosti

У врлетима горостасне Суве планине, далеко од људи налази се оаза са прелепим дивљим коњима. Високо горе, на надморској висини од око 1.600 метара, где може да се ослушне тишина, уживају у дивљини и безграничној слободи.

Дивљи коњи, који су права реткост у Европи, појављују се из густих букових шума на врху Три локве у ували Ждребиште, као и на врху Ракош, поред извора воде на сувопланинском венцу. А ко је имао изузетну прилику да их види, каже да су прелепи, као да су шампонирани и намазани бриљантином. Јер, ове животиње су прави чистунци, а “умивају” се на роси.

divlji konji
Foto: Večernje novosti

Сувопланински полудивљи коњи, или сампаси, како их овде називају, велика су туристичка атракција која мами знатижељнике у овај крај. Нажалост, све их је мање и све се теже виђају.

– Старији мештани памте да је на обронцима Суве планине било око 50 коња – прича за Новости Миодраг Бошковић из села Горња Коритница. – Необјашњиво је описати њихов трк или галоп, а најупечатљивије је када јурну у стампедо.

Pročitajte i  Мухамед је због Нине постао Жика: Научио је српски, игра фолклор, а роштиљ обожава!

Роберт Илић, лиценцирани планински водич из ПД “Видлич” у Пироту, који све масиве Балкана познаје као свој џеп, један је од ретких људи који је успео да се приближи крду сувопланинских коња и овековечи их фото-апаратом у два наврата. Једном је то било лети, а други пут зими, на температури испод двадесетак степени, када је на Суву планину водио колеге планинаре из Крушевца.

Foto: Večernje novosti
Foto: Večernje novosti

– Да бисте видели преостале коње, чији број тачно нико не зна, потребно је много стрпљења и среће – прича Илић. У сталном узмицању од вучјих чопора, непогрешиво осећају присуство некога са стране, ко не припада планини. Најчешће обилазимо врхове Трем, Дивну Горицу, Ракош чесму и Пасарелу. Последњи пут сам их видео код Ракош чесме, где су копитама чепркали ледену земљу у потрази са сувом травом. У лето са групом планинара смо код места Три баре посматрали крдо које је предводио прелепи пастув.

Pročitajte i  Српска глумица са НАЈНЕОБИЧНИЈИМ ИМЕНОМ напустила земљу: Постала светски позната, а данас води школу

Овом својеврсном симболу слободе на Сувој планини прете ловокрадице из свих делова Србије

– Када их угледате, први је осећај беспрекорне лепоте – прича Роберт Илић. – Ти коњи су за мене симбол слободе. Догађало се да на планини проведем и по десетак дана и ноћи и да их не видим, а било је и случајева када сам их виђао истог дана када се нађем горе. Једноставно су непредвидиви и неспутани.

Те опаке зиме, сећа се Илић, прехрањивали су их белопаланачки ловци, постављајући сено на местима на којима би се могли појавити. Вели и да је дане и ноћи провео по сувопланинским висовима и дубодолинама, јер је желео да гледа предивне коње или да их покаже колегама планинарима из других делова Србије.

Pročitajte i  ЧИСТА НЕДЕЉА Ово су правила о првој недељи Великог поста: Према старом веровању ПОСЕБНО ВАЖНО ко вам први данас уђе у кућу

Нико не зна тачно када је настао први чопор сувопланинских сампаса. Једино је извесно да су они у ствари потомци коња које су током летњих месеци мештани Космовца, Бежишта и других села подно планине, која се протеже између Беле Паланке, Бабушнице, Ниша и Лесковца једоставно пуштали на испашу, да пасу сами. Па отуда и назив сампас.

Foto: Novosti
Foto: Novosti

На ове скривене српске горостасе последњих деценија острвиле су ловокрадице из целе Србије, којима су атрактивне мете. Како објашњава за Новости Душан Живковић, из Ловачког удружења “Јастреб” у Белој Паланци, многе од ових животиња су завршиле у кобасицама и другим, веома траженим месарским производима. Ловце су обично предводили локални водичи за поприличну надокнаду, а цена меса била је далеко виша од уобичајене, због веровања да је веома здраво. А у појединим случајевима чак може да буде и афродизијак.

М. Ристовић – В. Ћирић/Новости

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име