Dobrodošli u Suboticu: Mesto sa prostranim ravnicama, slasnim gombocama, prelepim nacionalnim parkom i neprocenjivim kulturnim nasleđem

0
206
Izvor: Opanak

Nema sumnje da je Subotica jedan od najlepših gradova Srbije. Smeštena na samom severu zemlje, svega 188 kilometara od prestonice. Okružena prelepim rekama Dunavom i Tisom koje Subotici daju posebnu draž i lepotu.

Grad poseduje unikatno kulturno nasleđe, bogatu istoriju, prelepe prirodne pejzaže i gostoprimljive domaćine koji će vas širokog srca dočekati u ovom mestu.

Izvor: Opanak: Glavna ulica u Subotici

Subotica se izdvaja po veličanstvenoj arhitekturi koja je predstavljena objektima koji su izgrađeni u stilu secesije koja je Evropom dominirala od kraja 19. do početka 20. veka.

Pročitajte i  Banatsko etno selo Tiganjica: Parče raja na svega 60 kilometara od Beograda

Secesionizam predstavlja  umetnički pravac koji se pobunio protiv strogih kanonski pravila. To je stil koji se okrenu prirodi, i u svakoj državi Evrope je predstavljen na drugačiji način.

Velelepne građevine u Subotici koje su u stilu secesionizma na svakom koraku mame uzdahe slučajnih i namernih prolaznika.

Svakako treba izdvojiti Gradsku kuću, Gradski muzej, Subotičku sinagogu, Palatu subotičke trgovačke banke i  palatu Ferenca Rajha.

Izvor: Opanak: Gradska kuća u Subotici

Pored jedinstvene arhitekture, u ovom živopisnom gradu na samom severu naše zemlje turisti mogu uživati u mnogim blagodetima koje Subotica pruža.

Pročitajte i  Hrana domaća, ambijent seoski: Dobrodošli na salaš Lujza pored Carske bare u srcu Banata

Poznata po svojim zelenim površinama ova ravničarska lepotica nudi svojim gostima raznovrsne aktivnosti kao što su šetnje pored jezera, obilazak prelepih parkova, salaša, vinarija ergela, šuma i verskih građevina.

Na samo 8 kilometara od centra grada nalazi se jedno od najlepših jezera naše zemlje, ali i šire, Palićko jezero. Sadržaji koji se ovde nudi su raznovrsni i svake godine sve bogatiji, što je ujedno i razlog dolaska velikog broja kako domaćih, tako i inostranih turista.

Pročitajte i  Turoš đuso: Tradicionalno jelo vojvođanskih Mađara sa sirom i slaninom koje morate probati
Izvor: Opanak: Palićko jezero

Ako ste ljubitelj slatkih specijaliteta onda morate probati jedinstveni ukus ovog kraja, a to su gomboce ili poznatije kao knedle sa šljivama. Pripremljene pomoću recepta koji se godinama prenosi sa kolena na koleno je razlog što se zadržava potpuna autentičnost ukusa.

Ukoliko do sada niste posetili ovaj unikatni vojvođanski grad, nemojte čekati ni čas, već to uradite odmah i nećete zažaliti.

Subotica predstavlja pravi mali raj za turiste jer nudi puno zanimljivih mesta za odmor i uživanje.

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime