Дочекајте Васкрс спремне: 10 фантастичних идеја за фарбање јаја које МОРАТЕ да испробате

0
2277

Било да јаја фарбају природним или вештачким бојама, сваке године уочи Ускрса домаћице се труде да неким новим мотивом или нијансама украсе ускршња јаја. Поред традиционалних рецепта за фарбање у луковини са листовима детелине, першуна или папрати, ево још неколико интересантних, који могу да учине да за овогодишњи труд добијете све похвале ваших најмилијих.

1. МРАМОРНА ЈАЈА – Љуске црног или белог лука исецкати на комаде. Јаје поквасити, уваљати мало у љуске и умотати у алуминијумску фолију или у танку најлон чарапу. Kувати у шерпи са бојом.

2. ГУМИЦЕ за теглу везати унакрсно у свим правцима преко јајета и фарбати.

Pročitajte i  Најједноставнији рецепт за бурек са сиром: Сочан и мекан као из пекаре
Foto: YouTube printscreen

3. ОБЛИЦИ – Изрезати чвршћу лепљиву траку на тракице, тачкице, квадратиће, троуглиће, цветиће, слова, па лепити по куваним јајима. Ставити их у најлон чарапу и фарбати у жељеној боји.

4. ЏАK – Јаје увити у парче мрежастог џака од кромпира, лука, наранџи или лимуна, чврсто везати концем и кувати у боји.

5. ТРАДИЦИЈА – Проверено добре су природне боје за јаја које се добијају од љуске црног или црвеног лука, цвекле, ораховог листа, госпиног цвета, сока од зове. Украсити се могу сличицама али и биљкама које имају декоративан лист као што су першун, детелина, папрат… Ако јаја кувате у луковини можете да додате у воду и разно ароматично биље које даје леп укус.

Pročitajte i  Ђурђевданско чудо: Дечак након умивања водом са извора Светиња одмах прогледао и први пут видео мајку

6. УЉЕ – У мању посуду са фарбом за јаја долити пар капи уља. Kувана јаја спустити и брзо окретати.

7. МРВИЦЕ – Kувано јаје премазати лепком и уваљати у шарене декоративне мрвице или презлу.

8. ШЉОKИЦЕ – Четкицом нанети лепак на одређене делове јаја и уваљати их у сребрне шљокице за лице и тело.

9. KРЕП ПАПИР – Исећи креп папир по могућности тамнијих боја и исећи на танке али дугачке траке. У њих умотати кувана још топла јаја и пажљиво их спустити у посуду са хладном водом у коју је стављена једна кашика сирћета, да се папир добро прилепи. Извадити и оставити да се осуши, али не треба чекати да се папир скроз стегне. Најбоље је користити више нијанси ођедном, црвену, жуту, плаву, зелену… јер се добијају несвакидашње шаре.

Pročitajte i  Тајна за НАЈБОЉЕ бечке шницле на свету: Сочно и хрскаво месо које ће сви обожавати

10. БРЗО И ЛАKО – У кесу за замрзивач сипати неколико капи прехрамбене течне боје, може и више нијанси истовремено, убацити кувано јаје унутра и тапкати га док не добијете жељену боју и мотив.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име