Доктор који нас је спасио од УЖАСНЕ ЕПИДЕМИЈЕ: Ко је Србин из Драгова чије име носи Инфективна клиника у Београду

0
2069
File source: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kosta_Todorovi%C4%87.JPG

Професор др Коста П. Тодоровић чије име носи Инфективна клиника у Београду, био је светски признати стручњак који је 1972. године спасио Југославију од епидемије вариола вера није био Кинез, него наш Србин, светски признати стручњак за заразне и тропске болести пореклом из Драгова.

“Само добар човек може да буде добар лекар” његова је изјава која се и данас памти.

Коста је рођен 4. јула 1887. године у Београду, а порекло води из села Драгова код Бакалца.

Pročitajte i  Непревазиђене мудрости монаха са Свете горе: Моћне лекције које ће вам показати ПРАВИ пут!

Коста је био лекар, професор Универзитета у Београду, члан САНУ, истакнути стручњак у области заразник болести, почасни професор већег броја Универзитета у свету…

Фото: Википедија

Током своје плодне каријере објавио је преко 150 научних и стручник радова на српском и страним језицима, као и Уџбеник акутних и инфективних болести и Приручник за лечење туберкулозног менингитиса, који ће помагати стручном развитку нових генерација инфектолога као и спашавању живота деценијама пошто су објављени.

Pročitajte i  Доручак Николе Тесле због кога се осећао као дечак са 78 година: Веровао је да му оваква исхрана даје снагу и поправља здравље

Можда најфасцинантнија чињеница, која савршено описује бритак ум и неприкосновени таленат овог сјајног инфектолога, је управо та да је први и једини у Србији препознао о којој се болести ради током епидемије вариоле вере илити великих богиња у Југославији 1972. године, тиме засигурно спасивши многе животе.

Kоста Тодоровић био је члан САНУ и члан Националне академије за медицину у Паризу, док је за свој рад добио бројна признања, награде и одликовања – Седмојулска награда, златна диплома Медицинског факултета у Грацу, Орден Светог Саве трећег, четвртог и петог реда и Kрст милосрђа само су нека од многих.

Pročitajte i  ГОРШТАК ДАНЕ ДОБИО СТРУЈУ И НОВУ КУЋУ, АЛИ ПАКОСТ ЉУДИ ПОСЕБНО БОЛИ: Све се променило након рођења сина, Кристина ћути, њени љути

Тодоровић је преминуо 19. сепрембра 1975. године у Београду. Његово име, поред Инфективне клинике у Неограду, носе и улице у градовима широм Србије.

ОПАНАК/БЛИЦ

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име