Некад је била Долина јоргована Јелене Анжујске, а данас је долина смећа и ругло Ибарске клисуре

0
2164

Већ преко 700 година прича о Долини јоргована фасцинира како становнике Србије, тако и туристе који у Србију дођу желећи да угледају тај величанствени пејзаж у долини Ибра.

Романтична прича о француској принцези, а касније српској краљици Јелени Анжујској, у чију част је краљ Урош I наредио да се посаде јорговани како би је по удаји у Србију подсећали на родну Провансу, остаје само да се приповеда.

Долина јоргована данас је претворена у ругло препуно смећа, како пише Танјуг. Долина је зарасла у коров, црнотрн и купину, а од некадашње раскошне лепоте нема ни трага.

Pročitajte i  СРБИ ДАЛИ ХИТ ПРЕДЛОГЕ! Тражи се име за пантера који кружи око Апатина: МРЕЖЕ СЕ УСИЈАЛЕ!
Краљевска чесма засута отпадом. Фото: Танјуг
Краљевска чесма засута отпадом. Фото: Танјуг

Сви путници пролазници памте овај предивни кутак по споменику ибарским јунацима и мотелу на самој обали реке. Данас је то ругло препуно смећа са руинираним мотелом.

Такву слику не памти камени војник који читав век дочекује и испраћа пролазнике кроз клисуру Ибра.

„То је купио неки приватник из Коритника, како сам чула, почео је са реновирањем али је стао и од тада ово место изгледа сабласно а некада је све блистало од лепоте. У мотелу је радило 32 радника, долина је била пуна пролазника и народа, док се данас ретко ко задржи”, каже мештанка села Јагњило.

Pročitajte i  ОПОРАВЉА ЈЕТРУ, ЧИСТИ ЦРЕВА, ПОДИЖЕ ИМУНИТЕТ: Расол од киселог купуса је лек за све!

dolina jorgovana

Драган Кузмановић који често путује овим правцем према Рашкој и Косову, често застане због чисте хладне воде са чесме поред пута.

„Нажалост од некадашње долине остала је само краљевска чесма поред које је претрпано смеће и српски војник који дежура на обали Ибра. Сећам се прелепе терасе са које се видела река и околина која је мирисала на јорговане. Ту сам се осећао као код куће, а због каменог белега сам се осећао некако сигурним”, рекао је Кузмановић.

Pročitajte i  Чупамо га мислећи да је коров, а у ствари не знамо да је лек за многе болести

Уместо да оживимо ову долину у знак сећања на српску краљицу која је једна од најзначајнијих и најобразованијих владарки у нашој историји и од тога направимо знамениту атракцију, од Краљева до Рашке пружа нам се непрегледна “оаза” корова и смећа.

dolina jorgovana 3

(Танјуг, Политика)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име