Потребно је: 65 – 70 килограма узрелих трешања, 10 г шећера, 700 грама свежег квасца, 60 литара воде.
Припрема: Изаберите узреле трешње, без трулих места и оштећења. Добро их оперите. Уклоните коштице и испасирајте трешње. Додајте шећер и воду и добро промешајте. Измерите да ли је добијена смеса слатка – требало би да је око 16-17 процената.
Додајте измрвљен квасац и посуду добро затворите. Пожељно је да буре буде са отвором који ће избацивати гасове водоника који се скупљају током ферментације.
Трешњина џибра треба да стоји на месту са температуром око 16-25 степени. Џибра се меша двапут дневно. Када се заврши процес ферментације (кључање), остави се још 3-4 дана да се дестилује.
Ракија од трешње се пече двапут и обавезно се одваја прва ракија од 3 гради, тј. запремина се помножи са градима, а затим све са 0.03. Добијена ракија се ставља у храстово буре, док јој укус не омекша, па се затим разређује дестилованом водом док се добијете ракију са жељеним процентом алкохола.
bonapeti.rs