Домаћа ракија од трешње, мелем за душу и тело

Потребно је: 65 – 70 килограма узрелих трешања, 10 г шећера, 700 грама свежег квасца, 60 литара воде.

Припрема: Изаберите узреле трешње, без трулих места и оштећења. Добро их оперите. Уклоните коштице и испасирајте трешње. Додајте шећер и воду и добро промешајте. Измерите да ли је добијена смеса слатка – требало би да је око 16-17 процената.

Додајте измрвљен квасац и посуду добро затворите. Пожељно је да буре буде са отвором који ће избацивати гасове водоника који се скупљају током ферментације.

Трешњина џибра треба да стоји на месту са температуром око 16-25 степени. Џибра се меша двапут дневно. Када се заврши процес ферментације (кључање), остави се још 3-4 дана да се дестилује.

Ракија од трешње се пече двапут и обавезно се одваја прва ракија од 3 гради, тј. запремина се помножи са градима, а затим све са 0.03. Добијена ракија се ставља у храстово буре, док јој укус не омекша, па се затим разређује дестилованом водом док се добијете ракију са жељеним процентом алкохола.

bonapeti.rs

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...