Domaća rakija od trešnje, melem za dušu i telo

0
1914

Potrebno je: 65 – 70 kilograma uzrelih trešanja, 10 g šećera, 700 grama svežeg kvasca, 60 litara vode.

Priprema: Izaberite uzrele trešnje, bez trulih mesta i oštećenja. Dobro ih operite. Uklonite koštice i ispasirajte trešnje. Dodajte šećer i vodu i dobro promešajte. Izmerite da li je dobijena smesa slatka – trebalo bi da je oko 16-17 procenata.

Pročitajte i  Preukusno i puno zdravlja: Izlivenu pitu sa blitvom i sirom obožavaće i deca

Dodajte izmrvljen kvasac i posudu dobro zatvorite. Poželjno je da bure bude sa otvorom koji će izbacivati gasove vodonika koji se skupljaju tokom fermentacije.

Trešnjina džibra treba da stoji na mestu sa temperaturom oko 16-25 stepeni. Džibra se meša dvaput dnevno. Kada se završi proces fermentacije (ključanje), ostavi se još 3-4 dana da se destiluje.

Pročitajte i  Recept za originalni svadbarski kupus - "ala Guča": Savršena kombinacija ukusa koja osvaja na prvi zalogaj (VIDEO)

Rakija od trešnje se peče dvaput i obavezno se odvaja prva rakija od 3 gradi, tj. zapremina se pomnoži sa gradima, a zatim sve sa 0.03. Dobijena rakija se stavlja u hrastovo bure, dok joj ukus ne omekša, pa se zatim razređuje destilovanom vodom dok se dobijete rakiju sa željenim procentom alkohola.

Pročitajte i  Sočna pita sa višnjama: Hrskava i mekana, pravi se sa posebnim prelivom

bonapeti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime