Домаћа ракија од трешње, мелем за душу и тело

Потребно је: 65 – 70 килограма узрелих трешања, 10 г шећера, 700 грама свежег квасца, 60 литара воде.

Припрема: Изаберите узреле трешње, без трулих места и оштећења. Добро их оперите. Уклоните коштице и испасирајте трешње. Додајте шећер и воду и добро промешајте. Измерите да ли је добијена смеса слатка – требало би да је око 16-17 процената.

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Додајте измрвљен квасац и посуду добро затворите. Пожељно је да буре буде са отвором који ће избацивати гасове водоника који се скупљају током ферментације.

Трешњина џибра треба да стоји на месту са температуром око 16-25 степени. Џибра се меша двапут дневно. Када се заврши процес ферментације (кључање), остави се још 3-4 дана да се дестилује.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Ракија од трешње се пече двапут и обавезно се одваја прва ракија од 3 гради, тј. запремина се помножи са градима, а затим све са 0.03. Добијена ракија се ставља у храстово буре, док јој укус не омекша, па се затим разређује дестилованом водом док се добијете ракију са жељеним процентом алкохола.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

bonapeti.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...