Домаћи пекмез од шипка препун витамина Ц: Бесплатна посластица и лек за целу породицу

0
3519

Дивља ружа одн. шипак садржи више витамина Ц од лимуна, паприке и наранџе заједно, а одлична је за припремање чаја, пекмеза, сирупа, ликера и сличних производа!

Лековитост шипка у народној медицини позната је од давнина. Сврстан је међу најдрагоцјеније биљке јер обилује великим количинама витамина, минерала, органских киселина и других биолошки активних метерија међу којима су витамин Ц, витамини Б, П, К, провитамин А, натријум, танин, флавоноид, лимунова и јабукова киселина, пектин, шећер и етерска уља.

Овога пута издвојили смо рецепт за здрав, домаћи пекмез од шипка. “Наоружајте се” витаминима на време, припремите се за бербу и варјаче у руке!

Састојци: 8 кг очишћеног шипка, 5 кг шећера.

Прибор: преса, цедиљка, газа, рукавице.

Припрема:

Шипку одстранити црне капице опрати га и раширити на простирку да се суши, односно да “угњили” неколико дана.

Сасути шипак у дубок лонац, налити воду и кувати да добро омекша. Пропасирати кроз пасирку, троп сачувати па га још једном скувати (пазити да не загори) и пасирати још једном и помагати се опет топлом водом да се добро испере сласт од шипка. То је прва фаза пасирања.

Затим поново пасирајте кроз цедиљку сав прикупљени сок (добије се око 14 литара). Сок још једном пасирати кроз газу, обавезно са рукавицама због иглица које се налазе унутар шипка које могу јако неугодно повредити руке.

Ставити на ватру да се кува, а кад уполови ставити шећер и кувати даље.

Густоћу проверавати стално (на тањирић насути једну кашику па охладити напољу и тако…). Успут обавезно стално мешати да не загори!

Врућ пекмез сипати у загејане тегле, поређати у топлу пећницу и оставити преко ноћи да се ухвати корица.

Ујутро ставити поклопце.

Од 8 кг шипка, очишћеног од капица добије се 14 литара сока на који се стави 5 кг шећера. Од тога се кувањем добије 10.5 кг финог, густог, домаћег пекмеза.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име