Domaći pekmez od šipka prepun vitamina C: Besplatna poslastica i lek za celu porodicu

Divlja ruža odn. šipak sadrži više vitamina C od limuna, paprike i narandže zajedno, a odlična je za pripremanje čaja, pekmeza, sirupa, likera i sličnih proizvoda!

Lekovitost šipka u narodnoj medicini poznata je od davnina. Svrstan je među najdragocjenije biljke jer obiluje velikim količinama vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki aktivnih meterija među kojima su vitamin C, vitamini B, P, K, provitamin A, natrijum, tanin, flavonoid, limunova i jabukova kiselina, pektin, šećer i eterska ulja.

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

Ovoga puta izdvojili smo recept za zdrav, domaći pekmez od šipka. “Naoružajte se” vitaminima na vreme, pripremite se za berbu i varjače u ruke!

Sastojci: 8 kg očišćenog šipka, 5 kg šećera.

Pribor: presa, cediljka, gaza, rukavice.

Priprema:

Šipku odstraniti crne kapice oprati ga i raširiti na prostirku da se suši, odnosno da “ugnjili” nekoliko dana.

Sasuti šipak u dubok lonac, naliti vodu i kuvati da dobro omekša. Propasirati kroz pasirku, trop sačuvati pa ga još jednom skuvati (paziti da ne zagori) i pasirati još jednom i pomagati se opet toplom vodom da se dobro ispere slast od šipka. To je prva faza pasiranja.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

Zatim ponovo pasirajte kroz cediljku sav prikupljeni sok (dobije se oko 14 litara). Sok još jednom pasirati kroz gazu, obavezno sa rukavicama zbog iglica koje se nalaze unutar šipka koje mogu jako neugodno povrediti ruke.

Staviti na vatru da se kuva, a kad upolovi staviti šećer i kuvati dalje.

Gustoću proveravati stalno (na tanjirić nasuti jednu kašiku pa ohladiti napolju i tako…). Usput obavezno stalno mešati da ne zagori!

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

Vruć pekmez sipati u zagejane tegle, poređati u toplu pećnicu i ostaviti preko noći da se uhvati korica.

Ujutro staviti poklopce.

Od 8 kg šipka, očišćenog od kapica dobije se 14 litara soka na koji se stavi 5 kg šećera. Od toga se kuvanjem dobije 10.5 kg finog, gustog, domaćeg pekmeza.