Потребно је:
1 кг рибизли
1 кг шећера
1 лимун или пола лимунтуса
Припрема:
Рибизле добро опрати, одстранити петељке, па их добро рукама изгњечити. Исцедити лимун па додати у рибизле. Покрити и оставити пар сати а затим их добро процедити. Измерити чист сок па на литар чистог сока додати мало воде (око 300 мл). Спојити са соком па додати шећер. На литар сока 1 кг шећера. Ставити на шпорет да проври, скупити пену.
Оставити минут – два да ври, па врео сок сипати у флаше и затворити металним поклопцима. Уколико желите дуже да стоји, пастеризујте га.
Укључите рерну на 90 степени Ц ставите флаше и нека стоје 90 минута у рерни. Флаше ставите у хладну рерну. Оставите их у рерни нека стоје до ујутру а затим спакујте у полице.
Ако правите мању количину, довољно је сипати у вруће флаше, добро затворити и охлађеног ставити у фрижидер.
Са коцком леда сок је тако освежавајући и што је важније, јако здрав. Уживајте и живите здраво!
Извор: Kод баке у гостима