Она је била прва жена лекар у Србији: Била је на МЕТИ ЗАВИСТИ МУШКИХ КОЛЕГА, а српску децу је лечила БЕСПЛАТНО,

0
2510
Аутор: Непознат - http://www.riznicasrpska.net/ponossrpstva/index.php?topic=70.0, Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=17504694

Драга Љочић је рођена у Шапцу 22. фебруара 1855. године. Била је прва српска лекарка, феминисткиња и припадница покрета за једнако право гласа мушкараца и жена.

Школу је завршила у Шапцу, а медицину је дипломирала на Циришком универзитету.

Још од почетка своје лекарске каријере, Драга је морала непрестано да се бори са ставовима своје околине, која није могла тако лако да прихвати да једна жена може бити лекар.

Сем стручног знања, Драга је показивала и велику храброст и родољубље. Учествовала је у српско-турском рату као болничарка, након кога је постала прва жена са чином потпоручника.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Kасније је учествовала и у осталим балканским ратовима, као и у Првом светском рату.

Међутим, и поред свих ових остварења, Драга је увек наилазила на завист и отворена непријатељства мушких колега.

Иако циришки доктор медицине и ратни поручник, ова храбра жена никако није могла да пронађе посао у струци у државној служби. Уз најразличитије изговоре захтеви су јој увек били одбијани.

Тек када се краљица Наталија заузела за Драгу, било јој је дозвољено да обавља приватну праксу. У државну службу је ушла неколико година касније, али само као лекарска помоћница.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Иако је после велике пожртвованости у рату унапређена у секундарног лекара, њена права су била мања од права њених мушких колега. Плата јој је била мања и то без могућности да добије повишицу, а није имала права ни на пензију.

Њена дописивања са тадашњим Министарством унутрашњих дела могу се тумачити као прилог историји борбе за родну равноправност на овим просторима.

Једино за време ратовања Драга Љочић је била изједначавана са својим мушким колегама. У српско-бугарском рату из 1885. године, она је радила као једини лекар у три болнице у Београду.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Драга је била и велики заштитник деце, а често их је и бесплатно лечила. Основала је Матринско удружење које се старало о напуштеној деци.

И поред великих и често безуспешних борби, живот Драге Љочић ће остати једно од најбољих сведочанстава о томе како су Жене у Србији биле третиране у 19. веку.

И Гоогле је једне године обележио рођење српске лекарке Драге Љочић, тако што јој је посветио почетну страну.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име