Dragoceno otkriće na Venčacu kod Aranđelovca koje će doneti nova saznanja o životu na ovim prostorima

0
842

Rimska nekropola sa 22 grobnice otkrivena je na vrhu planine Venčac. Ovo otkriće, kako piše Mondo, imaće veliki značaj u otkrivanju novih saznanja o životu na ovim prostorima za vreme Rimskog carstva.

Na kamenitom i nepristupačnom terenu, arheolozi su u dvadeset dve grobnice pronašli ostatke skeleta ljudi koji su tu živeli između 4. i 6. veka. Karakterističan način sahranjivanja u rimsko doba: severozapad-jugoistok, i blizina grobnih mesta, ukazuju na uređenu, planski napravljenu nekropolu.

Pročitajte i  Zašto nikada nije došlo do oslobođenja Jasenovca? Prepušteni sami logoraši su morali sami da se oslobode

„Imamo nekoliko celih skeleta, izuzetni nalazi. A dosta njih je bez lobanja i sitnih koščica, znači, ostali su samo veći i krupniji komadi“, kaže Snežana Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

U svakom grobu, pronađeno je obilje priloga koji govore o načinu života, oblačenja i ukrašavanja stanovništva.

„Tu su fibule, minđuše, ukrasi za glavu, perlice, delovi pojasa, kopče, zatim staklene posude, dve staklene posude, zatim dosta keramike, dva cela krčaga“, kaže Slavica Đorđević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Pročitajte i  Kraj dinastije Obrenović - Svedočenje danskog novinara o kraljeubistvu u Srbiji

Na Malom Venčacu, pronađeni su ostaci utvrđenja i naselja, o čemu je pisao još Feliks Kanic u 19. veku. Stanovništvo koje je tu živelo, sahranjivano je na Velikom Venčacu.

Rimsko utvrđenje čuvalo je put koji je spajao rudnike na Avali, Kosmaju i samom Rudniku.

Plodna dolina podno Venčaca, bila je pogodna za formiranje naselja, i danas otkriva impresivne ostatke velike imperije.

Pročitajte i  Nije imao NI KAP SRPSKE KRVI, a borio se za našu zemlju i puškom i perom - Svaki ručak završavao je sa “ŽIVELA VELIKA SRBIJA!”

„Svakako da su ovi nalazi veoma značajni, prvo što će obogatiti fundus našeg muzeja, i pružiti nova saznanja o životu na ovim prostorima u rimsko doba“, kaže Olga Starčević iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Na teritoriji Aranđelovca mnogobrojni su lokaliteti iz tog doba, a najnovije otkriće dragocen je kamenčić u sklapanju rimskog mozaika, objavio je RTS.

Da podsetimo, čak 18 rimskih imperatora rođeni su na tlu današnje Srbije.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime