U SLAVU MAJORA GAVRILOVIĆA: Švedski bend posvetio pesmu srpskim herojima Prvog svetskog rata, koja sadrži deo govora majora Dragutina

0
657

Poznati švedski metal bend Sabaton svoju novu pesmu je posvetio braniocima Beograda i majoru Dragutinu Gavriloviću.

U najnaovijem albumu koji je objavljen prošle nedelje druga na listi je pesma Last dying breath, koja je posvećena braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu.

U poslednje dve strofe pesme je i parafrazirani govor majora Dragutina Gavrilovića, koji je 1915. godine dao braniocima Beograda:

„Vaši životi su izbrisani. Napred u slavu za kralja i otadžbinu. Odbranite čast Beograda. Napred u slavu da se konačno suočite sa sudbinom“, glase poslednje dve strofe.

Pročitajte i  Lička kapa: Oličenje srpskog slobodarskog duha i čuvar kosovskog zaveta i predanja


Tekst pesme sadrži i deo samog govora majora Gavrilovića.

Dragutin Gavrilović u srpskoj istoriji ostaće zapamćen po govoru koji je održao braniocima Beograda oktobra 1915. godine neposredno pred juriš u kome je i sam teško ranjen. U toku borbi za odbranu Beograda 6. i 7. oktobra 1915. godine, Austrija je napadala preko Dunava i iskrcala se na delu obale koji je držao 2. bataljon 10 kadrovskog puka kojim je komandovao major Dragutin Gavrilović.

Austrijske jedinice utvrdile su se iza železničkog nasipa na samoj obali. Žestoko dejstvo austrijske artiljerije pretvorilo je srpske položaje u Banatskoj ulici u hrpu ruševina, ali su branioci i dalje pružali otpor. Rastojanje između srpskih i austrijskih položaja na nekim mestima nije bilo veće od 30 metara.

Pročitajte i  Bez konzervansa i veštačkih dodataka: Najbolji recept za turšiju, koja ostaje sveža do kraja zime

Govor majora Gavrilovića

Oko 14.30 major Gavrilović je prikupio svoja tri voda, dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom „Jasenicom“ izdao sledeću zapovest:
“Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao.Vojnici! Junaci!Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje.Zato napred u slavu! Za kralja i otadžbinu! Živeo kralj! Živeo Beograd!”

Pročitajte i  Urnebesno! Dvojica Srbina smislila genijalan način da oteraju divlje svinje sa svog imanja! Nećete verovati o čemu je reč!

Uz poklič srpski vojnici su krenuli u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije odbila je i ovaj napad. Major Gavrilović je teško ranjen.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime