У СЛАВУ МАЈОРА ГАВРИЛОВИЋА: Шведски бенд посветио песму српским херојима Првог светског рата, која садржи део говора мајора Драгутина

0
2558

Познати шведски метал бенд Сабатон своју нову песму је посветио браниоцима Београда и мајору Драгутину Гавриловићу.

У најнаовијем албуму који је објављен прошле недеље друга на листи је песма Last dying breath, која је посвећена браниоцима Београда у Првом светском рату.

У последње две строфе песме је и парафразирани говор мајора Драгутина Гавриловића, који је 1915. године дао браниоцима Београда:

„Ваши животи су избрисани. Напред у славу за краља и отаџбину. Одбраните част Београда. Напред у славу да се коначно суочите са судбином“, гласе последње две строфе.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!


Текст песме садржи и део самог говора мајора Гавриловића.

Драгутин Гавриловић у српској историји остаће запамћен по говору који је одржао браниоцима Београда октобра 1915. године непосредно пред јуриш у коме је и сам тешко рањен. У току борби за одбрану Београда 6. и 7. октобра 1915. године, Аустрија је нападала преко Дунава и искрцала се на делу обале који је држао 2. батаљон 10 кадровског пука којим је командовао мајор Драгутин Гавриловић.

Аустријске јединице утврдиле су се иза железничког насипа на самој обали. Жестоко дејство аустријске артиљерије претворило је српске положаје у Банатској улици у хрпу рушевина, али су браниоци и даље пружали отпор. Растојање између српских и аустријских положаја на неким местима није било веће од 30 метара.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Говор мајора Гавриловића

Око 14.30 мајор Гавриловић је прикупио своја три вода, два вода 3. батаљона и Сремски одред и пред кафаном „Јасеницом“ издао следећу заповест:
“Тачно у 15 часова непријатеља се има разбити вашим силним јуришом, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, има да буде светао.Војници! Јунаци!Врховна команда избрисала је наш пук из бројног стања, наш пук је жртвован за част Београда и отаџбине. Ви немате више да се бринете за животе ваше, они више не постоје.Зато напред у славу! За краља и отаџбину! Живео краљ! Живео Београд!”

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Уз поклич српски војници су кренули у контранапад. Међутим, снажна ватра аустријских јединица на насипу подржана ураганским дејством аустријске артиљерије одбила је и овај напад. Мајор Гавриловић је тешко рањен.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име