Дуд или мурва, како га старији још зову, листопадно је дрво. У Војводини је у прошлом веку било потпуно незамисливо да се дрво дуда не налази у дворишту или на сокацима. Данас се нажалост та слика доста изменила, дудова скоро да и нема, те новије генерације одрастају без њих.

crni-beli-dud

Деца су раније црни дуд просто обожавала, ноге су знале да потамње од угажених дудиња, а одећа им се тешко прала, на радост њихових бака и мајки. Опет то је било неко друго време, без савремених техничких направа, интернета и осталог, када су малишани више времена боравили на свежем ваздуху уз игру.

У 18. веку у Војводини је било чак два милиона дудових стабала. Лист белог дуда најбоља је храна за свилене бубе, а царица Марија Терезија је волела да се облачи у свилу, па је један од ланаца производње свиле било засађивање дрвећа белог дуда. У новије време, услед ширења синтетичких влакана, узгајање дуда је знатно смањено, а многе војвођанске дударе су нестале.

Бели дудови сазревају у јуну, а његови плодови имају сладак укус. Црни дуд стиже нам после Петровдана, крајем јула месеца, а укус његових плодова благо је горкаст.

Pročitajte i  Поново у изолацију? За дан удвостручен број заражених - Ево шта кажу стручњаци

Наиме, обе врсте дуда су се много више употребљавале раније у народној медицини. И данас дудиње могу врло лако да служе као одлична превенција за многе данашње болести, било да их користите свеже, или правите сок од дуда.

beli-dud-1

Још од давнина коришћен је због својих лековитих својстава. Још су стари Римљани открили његова драгоцена својства и користили га против инфекција и цревних паразита, као и за лечење опекотина, пише здраваилепа.цом.

Плодови дуда садрже шећере (фруктозу и глукозу), витамине (А, Ц, К, Б1 и Б2) бројне минерале и драгоцена влакна. Црни дуд има ниску калоријску вредност, мало већу од 43 кцал на 100 грама, због чега се препоручују у нискокалоричним режимима исхране и различитим дијетама.

Садржи доста флавоноида, међу којима се налазе рутин и морозин. У дудињама се налазе антоцијанини – такође флавоноиди – који овој воћки дају црвену боју, а поседују антиоксидантна својства и делују против старења. Још један моћан антиоксиданс јесте ресвератрол, који обара холестерол и на тај начин успешно смањује ризике од настанка бројних кардиоваскуларних болести.

Листове дуда користе дијабетичари, због тога што садрже посебне врсте флавоноида. С друге стране, кинеска традиционална медицина саветује употребу белог дуда у случају анемије и затвора. Снижава ниво ЛДЛ холестерола, триглицерида, као и ниво шећера у крви.

Pročitajte i  Косовац, Косовар или Косметлија: Ево који облици су ПРАВИЛНИ, а који УВРЕДЉИВИ

dud-1402565727-38562

Плодови дуда имају, дакле, снажна противупална и антибактеријска дејства, спречавају бројне кардиоваскуларне болести (препоручују се онима који пате од хипертензије) и позитивно утичу на целокупан рад гастроинтестиналног тракта.

Црни дуд делују умирујуће и на централни нервни систем те потпомаже бољи и лаганији сан. Зато се препоручује да се дудиње једу увече, како би квалитетан одмор био загарантован. У прошлости су се дудови користили у облику течности за испирање уста, како би се ублажиле упале у устима и грлу.

Сок од дуда који се добија од плодова пакује се и продаје као напитак који јача имунолошки систем и обезбеђује дуговечност. Црни дуд садржи антицијанине који наводно штите нервни систем и спречавају појаву тумора. У току су и клиничка истраживања на ту тему.

Због драгоценог Витамина А којег црни дуд садржи ова биљка побољшали вид и спречава замор очију.

Када се беру дудиње и како се чувају?

Pročitajte i  Анегдота из живота Зорана Радмиловића: Једном приликом провео је ноћ у затвору због "лапрдања у кафани", кад су дошли да га ваде, није хтео да крене из најлуђег разлога

dud drvo

Листови дуда беру се у пролеће тек када се добро развију, док се кора и дудиње сакупљају у касним летњим месецима. Скупљајте црни дуд један по један плод – ручном методом. Стављајте их у мале посуде и пазите да их не згњечите. Чим се згњече, одмах започиње процес ферментације.

Осим тога, важно је да знате да треба да се беру у тренутку сазревања. Дудиње се чувају на собној температури неколико дана. У фрижидеру се могу држати мало дуже, највише седам дана. У теорији би се могле чувати и у замрзивачу неколико месеци, али то ипак није препоручљиво због тога што током времена умеју доста да изгубе на укусу и мирису.

Црни дуд (његови осушени листови) улази у саставе бројних чајних мешавина и напитака за мршављење, због чега је такође цењен.

У Србији, и то у Ковиљу, сваке године прве недеље после Петровдана, када сазрева дуд од којег се пече ракија дудовача, организује се традиционална Ракијада. На овој ракијади врши се, симболички, “парастос дуду” у част ове красне биљке која лагано изумире из наше Војводине.

Опанак, здраваилепа.ком

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име