Иако донета пре неколико месеци, одлука да се у пасошима у рубрици држављанство “српско” замени са “Републике Србије” предмет је полемике, пише РТС. Одбор за стандардизацију српског језика сматра да одлука не даје могућност избора и да је врло лоша са језичког и националног становишта. Заштитник грађана одговара да је у складу са Законом о држављанству.

Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. То што пише у првом члану закона и буквално од 1. октобра мора да пише у пасошу. Измена је настала на захтев Странке за Санџак.

“Стављање придева ‘српско’ значи да се ставља национална одредница, национално обележје, што није у складу ни са Уставом ни са Законом. Сви мањински народи, односно несрпски народи, подводе се под одредницу ‘српско'”, наводи Февзија Мурић из Странке за Санџак.

Pročitajte i  Андрићева "Јелена, жена које нема" није измишљен лик већ његова велика неостварена љубав која му се јавила након 40 година

У конкретном случају, придев нема националну вредност, самим тим никога не треба да вређа – у недавном саопштењу упозорили су из институције чији је задатак неговање српског језика. Позивајући се на речник објашњавају зашто уз држављанство треба да иде присвојни придев, а не присвојни генитив.

“У свим речницима српског језика, придев ‘српски’ има два потпуно равноправна значења – једно које се осноси на Србе и који припада Србима и друго – који се односи на Србију. И ако се у пасошу говори о држављанству, јасно је да се онда говори о ономе ко живи у Србији”, наводи др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика.

Pročitajte i  Србин живео 130 година: Имао је 5 ЖЕНА, а сваког јутра радио је ИСТУ СТВАР која му је продужила живот

Државним органима замерају то што претходно нису консултовали филолошке институције. Мишљење су послали председнику, премијерки, министрима спољних и унутрашњих послова и заштитнику грађана, по чијој препоруци је и измењена ставка.

“Закон не треба да тумаче лингвисти него правници, па док год у закону, у члану 1 и у осталим члановима који дефинише појам држављанства каже – да грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије, ми немамо могућност другачијег назива или тумачења”, наводи заштитник грађана Зоран Пашалић.

Председник Одбора за стандардизацију српског језика истиче да је закон и раније био исти.

“Па то је сада бежање. Откуда до сада да пише држављанство српско, исти је тај закон био. Ваљда и у Француској пише некакав закон, али пише држављанство – француско или словеначко, хрватско”, наводи Танасић.

Pročitajte i  Славни глумац био уверен да се никад неће женити, а ОНДА ЈЕ СРЕО СРПКИЊУ! Због ње се посвађао са ПОРОДИЦОМ, а своју децу учи да причају на српском

Омбудсман поново враћа на Закон. Док је на снази, каже – одлука остаје.

“Ако постоји иницијатива да се измени, па да се једног дана каже – да грађани Србије имају српско држављанство, онда се то мора унети у законске промене и онда се, наравно, примењује таква одредба”, наводи Пашалић.

Иницијативе нема, али у Одбору су категорични – системским, вишегодишњим брисањем придева српски где год би могао да асоцира на припадност Србима врши се насиље над српским језиком.

РТС

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

  1. Зар је могуће да се дозволи оволики безобразлук? Па само су Срби у Србији угрожени и немају никаква права!!! Живиш у Србији, или си Србин или си национална мањина, а држављанство у Србији је срБско! Ни у пасошу ЕУ не пише држављанство Европске уније, а има и Француза, Мађара, Немаца…. Сачувај Боже, срамота је шта се усваја и доноси против Србије и које право уопште штити тај заштитник?

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име