Сви Срби ово раде са државном заставом, а не знају да су казне за то папрене

0
1975

Многима је познато да застава Републике Србије постоји у два облика – као државна и као народна застава у размери два према три, међутим, мало људи зна да постоји и закон о употреби заставе.

Према закону о употреби грба, заставе и химне прописано је да заставу са грбом могу употребљавати искључиво државне институције. Такође, овим законом прописана су и јасна правила где и на који начин се застава поставља.

“Грађани не разликују државну од народне заставе, па несвесно крше прописе о њеном коришћењу и постављању”, рекао је харалдичар ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, дирктор Центра за истраживање православног монархизма за Новости.

Pročitajte i  Шта значи кад сврби леви длан: Сви се куну да су ОВА ЗНАЧЕЊА 100 посто тачна!

“А закон је јасан. Државну заставу са грбом могу да употребљавају само државне институције. Никако грађани”, рекао је он.

Државна је хоризонтална тробојка, са црвеним, плавим и белим пољем која су исте висине, а преко свега се, центра помереног ка јарболу за једну седмину укупне дужине заставе, налази Мали грб. Народна застава је хоризонтална тробојка, такође дугачка три и висока два метра, са пољима истих висина.

“Не може обичан човек на својој кући да држи заставу са грбом јер то није државна институција. Ни приватне фирме са својим објектима не могу да окаче овакву тробојку. Застава са грбом се не сме користити на свадбама, дочеку спортиста и другим прославама. За све такве манифестације грађани би требало да користе народну заставу. Јер општенародна весеља нису државне церемоније”, истакао је Јовановић.

Pročitajte i  Православни не верују у врачаре: Чисте речи старца Пајсија одвратиће вас од посете ђавољим слугама

У закону јасно стоји и да тробојка не сме бити изложена тако да додирује тло, да служи као подметач, простирка, завеса… Њоме се не смеју прикривати возила и други предмети, украшавати конференцијски столови…

“Закон крше и државне институције, па су тробојке често спуштене дуж јарбола попут окаченог пешкира или разапете између две мотке чиме се овај државни симбол скрнави”, рекао је Јовановић.

Pročitajte i  Будите добар гост на слави: Како се правилно иде на славу

У држави не постоји ниједно тело које би се бавило контролом и кажњавањем институција које не поштују закон и државне симболе.

Казне прописане Законом су новчане. Правна лица која се не придржавају прописа казниће се са 40.000 до 400.000 динара, а физичка казном од 5.000 до 20.000 динара.

Иначе, забрањена је и употреба оштећене или поцепане заставе. По правилу и слову Закона, тробојка се истиче док траје обданица, а о ноћи и за време лоших временских услова се не истиче.

Недељник/Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име